"Till oss kan de komma med både små och stora problem"

För knappt tre år sedan drog ungdomsstödjarnas verksamhet igång här i Nyköping. Numera är de ett välkänt inslag i stadsmiljön. – Så är det – där är ju han från soc, brukar ungdomar ropa när jag går civilklädd på stan, säger Ulas Sen och skrattar.

Nyköping2016-12-22 06:00

Ungdomsstödjarna i Nyköping finns där ungdomar håller till.

– Vårt uppdrag är att vara ett socialt stöd för ungdomar och vuxna i deras närhet. Vi vänder oss till dem som är mellan 10–20 år gamla. Till oss kan de komma med både stora och små problem. Det kan handla om kärleksbekymmer, tjafs med föräldrar, missbruk eller annat som de inte mår bra av, säger Maria Ulvenhag när vi träffar henne och Ulas Sen i deras lokal på Forsgränd i Nyköping.

Med i gruppen är även Johanna Tallstig och Angelica Wallström.

– Vi är ett team inom den förebyggande enheten, har olika kompetenser i gruppen och kompletterar varandra, säger Maria.

– Det är ett mångfacetterat uppdrag för att förebygga missbruk, utanförskap, kriminalitet och psykisk ohälsa, säger Ulas.

Är det många som hör av sig till er?

– En hel del, det är ungdomar, föräldrar och skolpersonal. Men fler är välkomna, vi försöker vara så tillgängliga som möjligt och kan nås på telefon, Facebook, Instagram och mejl.

– Hör av er bara, det är er unga vi finns till för och om inte vi är rätt stöd så kan vi hjälpa unga åt rätt håll. Den som är nyfiken på oss kan gå in på nykoping.se/ungdomsstodjare och se vår informationsfilm, tipsar Maria.

Kan ni känna igen er i dagens ungdomar?

– Absolut, men det är svårt att säga det till dem. Det är samma problem nu som då, men i lite andra former, säger Maria.

– Nätmobbningen fanns inte när vi var unga och många vuxna har inte hängt med i den digitala svängen, säger Ulas.

Båda två poängterar hur viktiga föräldrarna är för ungdomarna.

– Man kan påverka barnen från att de är små. Försöka se till att de inte börjar röka och inte dricka alkohol för tidigt, säger Maria.

– Barn gillar föräldrar som bryr sig, fråga på bara och var nyfiken, säger Ulas.

Hur skulle ni säga att ungdomarna i Nyköping mår 2016?

– Vi vet att alkoholdebuten sker senare än tidigare och det är positivt, men psykisk ohälsa finns. Många talar om prestationshets, de upplever skolan och betygen som väldigt viktiga.

– Det talas om att nästan alla röker på, men det stämmer inte alls. Det är mindre än 20 procent av de unga som provat på hasch, säger Ulas.

Har ni ett roligt arbete?

– Visst gör det ont i hjärtat ibland, men för det allra mesta är det väldigt inspirerande och roligt, säger Ulas.

– Jag trivs jättebra med det här uppdraget, säger Maria.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om