Psykiatriska kliniken på Nyköpings lasarett har mellan 15 och 16 läkartjänster. Av dem är mellan två och tre tjänster inte tillsatta. Men ändå har flera av klinikens läkare beviljats tjänstledigt. En av läkarna var ledig i drygt sju månader. Under den perioden togs flera hyrläkare in. Det är en dyr lösning. Medan den ordinarie läkaren skulle ha kostat kliniken drygt 100 000 kronor per månad, kostade hyrläkaren mer än det dubbla. Vissa månader kostade hyrläkaren landstinget över 400 000 kronor, inklusive jourersättning.
– Hyrläkare är en jättedålig lösning, men det är den vi är hänvisade till. Specialister är den stora bristen, så det är arbetstagarens marknad, säger Johan Hellström, verksamhetschef på psykiatriska kliniken.
Varför får läkare tjänstledigt om ni samtidigt måste ta in hyrläkare?
– Verkligheten är sådan att om jag säger nej, så säger de upp sig. De har fått tjänstledigt av privata skäl, det är inte så att de tar tjänstledigt och jobbar på något annat ställe. Men det förekommer att läkare använder komptid och kan vara hyrläkare någon annanstans, det säger jag inte nej till.
Finns det något i era kontrakt som hindrar era anställda läkare att arbeta som hyrläkare någon annanstans när de är tjänstlediga?
– Nej, det gör det inte. Jag som arbetsgivare diskuterar förstås vad syftet är under tjänstledigheten. Men om vi hårdrar det så kan ju inte jag som arbetsgivare säga att jobbar du som hyrläkare får du sparken.
Så en läkare skulle kunna vara tjänstledig hos er och jobba som hyrläkare någon annanstans?
– Ja. Det handlar om förtroende mellan mig och mina anställda och jag tror inte att mina egna doktorer sätter det i system. Men jag kan ju inte förhindra det. Det har jag ingen befogenhet till.
Er tjänstlediga läkare har ett aktiebolag med inriktning på psykiatrisk rådgivning som omsatte drygt 880 000 kronor 2013.
– Jag kan inte förhindra det. Valet är att säga upp folk. Här är ju en marknad.
Hur kan en hyrläkare som jobbar heltid, dessutom ha jour till en kostnad på över 240 000 kronor?
– Det beror på att hyrläkare generellt inom slutenvården har väldigt förmånliga avtal. Nu håller landstinget på med ett nytt avtal till hyrbolagen. Hyrläkare kan ställa sådana krav att de vill ha ett visst antal jourpass för att ta tjänsten. Men när det gäller den här läkaren har jag nu satt stopp, för det blev lite väl mycket.
Är det rimligt att en läkare ska kunna kosta nästan 440 000 kronor på en månad?
– Nej, det är inte rimligt överhuvudtaget. Det finns inget angivet tak och vi är i händerna på avtalen. Valet för oss är att betala eller vara utan.
Den här läkaren kostade nästan 3,7 miljoner kronor 2014.
– Alla hyrläkare är ungefär dubbelt så dyra som en anställd läkare, men den här var exceptionellt dyr så det har jag satt stopp för. Det kommer inte att finnas någon läkare som är så dyr nästa år. Hyrläkarsystemet dränerar sjukvården och är inte bra för någon annan än hyrläkarna. Som enskilt landsting kan man inte heller klara sig utan hyrläkare, de landsting som försökt har till slut blivit av med alla läkare eftersom arbetsbördan blir för hög. Alla landsting skulle behöva bestämma sig för att säga nej till hyrläkare för att det ska bli en förändring.