– Om jag vetat det här hade aldrig ställt upp som ordförande, säger Johan Wirf.
Han var inställd på att betala 200 000 kronor för att kunna lägga Nyköpings hockey helt bakom sig. Men nu kan ytterligare månader upp till ett år dröja innan ärendet får ett slut.
Det var i samband med Nyköping hockeys konkurs i april 2014 som skatteverket ökade sin bevakning av klubbens förehavanden. Skatteverket förklarar att klubben undanhållit drygt 1,1 miljoner kronor i obetalda skatter och avgifter.
Skatteverket anmälde ärendet till förvaltningsrätten. Skatteverket förklarar att Johan Wirf och tre andra styrelseledamöter "uppsåtligen alternativt grovt oaktsamt underlåtit att betala skatter och avgifter".
Men förvaltningsrätten anser att ansvaret inte enbart kan åläggas Johan Wirf och att han arbetat aktivt för att förbättra föreningens ekonomi. Därför dömde förvaltningsrätten Johan Wirf att enbart betala 200 000 och inga kostnader för sitt juridiska ombud.
Övriga ledamöter i hockeyklubben friades helt.
Johan Wirf säger att han som ordförande haft yttersta ansvaret.
– I juridiska termer har de (skatteverket) rätt. I moraliska termer har de tokfel genom att hoppa på mig, säger han.
Johan Wirf tyckte uppdraget som ordförande var roligt, men förklarar att det inte bara är de senaste åren som bäddat för klubbens ekonomiska läge, som slutade i konkurs.
Det rättsliga efterspelet har tagit tid och processen har varit jobbig, förklarar han. Inte så att han själv legat sömnlös, vilket han säger att hans fru tidvis gjort.
– Det här är inget önskat läge. Jag kommer aldrig någonsin engagera mig igen i en idrottsförening.
Men trots den fällande domen väljer skatteverket att gå vidare. Skatteverket anser att Johan Wirf ska betala hela summan, drygt 1,1 miljoner kronor, samt de juridiska kostnaderna, som slutade på 84 375 kronor fram till förvaltningsrättens dom.
Och skatteverket kommer även att överklaga att de tre andra ledamöterna friades. Samtliga har ett solidariskt ansvar, anser skatteverket.
Skatteverkets Eric Brandelius menar att man som styrelseledamot i en förening åtar sig ett ansvar och inget man kan frånsäga sig.
– Man kan inte delegera ansvaret, säger Eric Brandelius.
Han menar att föreningar i mångt och mycket kan jämställas med företag och att det handlar om stora pengar i omsättning.
Eric Brandelius tycker också att många som engagerar sig i en förening är blåögda och okunniga och sällan sätter sig in i verksamheten.
– Styrelseledamöterna tror att det på något sätt ska lösa sig, säger Eric Brandelius.
Det kan dröja till årsskiftet innan kammarrätten tar upp ärendet.