Med kampanjen #förResten vill ett antal kommuner i Mellansverige motverka att restaurangerna slänger gästernas överblivna mat.
Enligt Naturvårdsverket slänger svenska restauranger runt 88 000 ton mat i onödan varje år. Det skulle kunna undvikas genom att be om att få ta med sig maten hem i en så kallad doggybag.
På restaurangerna som deltar kommer det att finnas matlådor till de gäster som inte orkar äta upp. Kampanjen pågår under 22 till 30 november och i Nyköping är det nio restauranger som deltar. Den är också en del av det större projektet, "Europa minskar avfallet", där man på EU-nivå vill uppmärksamma folk på hur man kan minska sitt avfall.
Pirens George Tabib tycker att det är ett bra sätt att få folk att tänka på hur man ser på mat.
– Personligen tänker jag på alla fattiga länder där de kan ha svårt att hitta mat för dagen, säger han.
Han tror att man kan minska matsvinnet genom att vara mån om andra, men också genom att tänka på miljön. Samtidigt tror han att svenska restaurangbesökare kan skämmas lite över att fråga om en matlåda. Han pekar på USA där det finns en annan kultur i att ta med sig rester hem.
– Där skäms man inte. Det är bara en matlåda, man har betalat pengar för maten.
Även om de frågar gäster som har lämnat mat ifall de vill ta med sig resterna hem tror han att det kan hjälpa med kampanjen då information om den har lagts ut på varje bord.
– De läser etiketten vi har på bordet. Det kan underlätta och ta bort lite av skämskänslan. Det är mer öppet, säger George Tabib.
Gästerna på Piren som Södermanlands nyheter pratar med är inte främmande för tanken att ta med sig överblivna rester hem.
– Det är nog lite ovant i början. Men jag har sett det i andra länder där det har fungerat fullt ut, säger Per Nordström.
– Jag tycker det är en bra idé, säger Malin Andersson som skulle kunna tänka sig att ta med mat hem så länge den var god.
Jonas Andersson, renhållningschef och talesperson för kampanjen, tycker att responsen från restaurangerna har varit bra. Han hoppas också att kampanjen kommer leda till en debatt kring matsvinn.
– Varför ska man kasta mat? Vi vill visa att det är accepterat att kunna ta med sig en matlåda från restaurangen.
Han menar att förutom pengar och miljö så sparar man även tid genom att kunna ta med sig en matlåda och slippa tänka på vad man ska äta nästa dag.