– Här står ni och glufsar i er, säger en äldre man skämtsamt till några bekanta.
De bekanta har just försett sig med närproducerade delikatesser från en av de matbodar som ställts upp på Stora torget.
Det är Midvinterfesten som pågår, den tredje i ordningen. Femton producenter och krögare har precis dukat upp sitt utbud, och står utplacerade i matbodar på torget.
Bland dessa lokala råvaror syntes sallad på nakenhavre, sönderstekt gris, picklade rotfrukter, morotssoppa och flera andra alternativ från det sörmländska skafferiet.
– Vi har många duktiga producenter i vårt närområde som vi vill lyfta fram. Målet är ju att vi ska bli Sörmlands mathuvudstad och det här är ett led i det, säger Camilla Wahlberg, evenemangssamordnare på Nyköpings Arenor.
För de som fick mersmak under onsdagen kan matresan komma att förlängas. Fler gastronomiska upplevelser står nämligen för dörren.
– Vi kommer testa en ny grej, och det är matvandringar. Ett slutet sällskap besöker tre restauranger tillsammans med en guide. Man äter förrätt på ett ställe, varmrätt på ett annat, och så förflyttar man sig slutligen till ett tredje ställe för efterrätten. Vi kommer testa det nu på fredag med tre olika grupper.