Ukrainaexpert från Nyköping: "En fruktansvärd tragedi"

Attacken mot Ukraina är den ryska elitens projekt, säger Ukrainaexperten Ulf-Göran Widqvist från Nyköping. "Invasionen är en fruktansvärd tragedi. Men jag är inte förvånad".

"En fruktansvärd tragedi", säger Nyköpingsbon Ulf-Göran Widqvist om den ryska attacken mot Ukraina. På torsdagen syntes rök från den militära flygplatsen Chuguyev i Ukraina.

"En fruktansvärd tragedi", säger Nyköpingsbon Ulf-Göran Widqvist om den ryska attacken mot Ukraina. På torsdagen syntes rök från den militära flygplatsen Chuguyev i Ukraina.

Foto: Aris Messinis / AFP och Jens Alvin

Nyköping2022-02-24 13:22

Sedan 1970-talet har Ulf-Göran Widqvist besökt Ukraina åtskilliga gånger. Under 2008 utbildade han fackföreningsfolk i landet och några år senare gav han ut en bok om Ukrainas historia och nutid.

När Ryssland under natten mot torsdagen inledde sin invasion gick hans tankar först och främst till de människor som han har träffat i Ukraina.

– Det är klart att jag tänker på dem i dag. Rysslands angrepp är helt oacceptabelt. En fruktansvärd tragedi utspelar sig framför våra ögon, säger Ulf-Göran Widqvist, som också är aktiv socialdemokrat i kommunpolitiken.

Men även om det kan vara svårt att ta in att det åter pågår ett krig i Europa, är Ulf-Göran Widqvist inte förvånad över den ryska attacken mot grannlandet.

Den ryska makteliten ser Ukraina som en del av Ryssland och anser sig ha rätt att ta kontroll över landet med väpnat våld, förklarar han.

– I dessa kretsar kallas ofta Ukraina för Lillryssland. Den ryska maktelitens bild av Ukraina har en lång historia. Redan på 1700-tal sa Katarina den store att Ukraina skulle vara ryskt för evigt.

Enligt Ulf-Göran Widqvist går det att se paralleller mellan den ryska maktelitens syn på Ukraina och USA:s bild på Sydamerika.

– Genom åren har USA inte accepterat att någon annan makt ska ha inflytande i Sydamerika och använt våld för att sätta stopp för en sådan utveckling. Det som pågår i Ukraina följer samma mönster, säger han.

Enligt Ulf-Göran Widqvist är stödet för invasionen sannolikt inte särskilt stort i den ryska befolkningen. Människor i landet har fullt upp med att försöka skapa sig en dräglig tillvaro i ett land som är genomkorrumperat och utan fungerade välfärdssystem, förklarar han.

– Det är makteliten som ligger bakom invasionen. Jag är inte förvånad över att den ryska militären och gänget runt Putin står bakom den.

– Däremot är jag förvånad över att den ekonomiska eliten i form av oligarker inte protesterar. De kommer att förlora enorma summor på detta.

Enligt Ulf-Göran Widqvist liknar Ryssland och Ukraina varandra när det kommer till korruption, dåliga levnadsförhållanden och bristande välfärd.

– Det gör tragiken ännu mycket större. Både det ryska och det ukrainska folket har lidit under många år. Nu kommer dessutom detta krig. Det är fruktansvärt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!