Under ytan vid Strandstuviken i Nyköping döljs något unikt för Östersjön

Det är ont om skyddade havsmiljöer i Östersjön. Men Strandstuviken i Nyköping sticker ut med så mycket värdefullt liv under ytan att området snart kan bli marint naturreservat. I så fall blir det kommunens första.

NYKÖPING2016-11-14 08:00

– Strandstuviken stack ut och där finns många värden, den var absolut i topp. Det är väldigt artrikt och den rika floran finns på en stor sammanhållen yta, säger Bjarne Tutturen, kommunekolog i Nyköping.

Ett 20-tal områden har undersökts längs med kusten i Nyköping och det visade sig efter inventeringen att Strandstuviken var speciell. Just nu jobbar Bjarne Tutturen med ett förslag på att bilda ett nytt marint naturreservat i Strandstuviken som förhoppningsvis ska presenteras för politikerna i december.

Och Östersjön behöver skyddas. Länderna kring innanhavet har förbundit sig att skydda tio procent av havsmiljön till år 2020, men det är långt kvar. I Sverige är bara 6,6 procent av vår del av Östersjön skyddad. Och ansvaret ligger på länsstyrelserna och kommunerna som kan bilda exempelvis naturreservat.

Det som är speciellt med Strandstuviken är alla växter som trivs där. Här har hittats fem olika typer av den känsliga växten kransalger. Och grunda havsvikar som Strandstuviken är särskilt viktiga att skydda. De fungerar som både barnkammare för småfisk och som filter till stora Östersjön. Både EU och Sverige har pekat ut de grunda havsvikarna som prioriterade.

– De är viktiga för hela ekosystemet. De fungerar som yngelkammare för fisk och de är viktiga för ett rikt fågelliv, säger Bjarne Tutturen.

Men de har också en viktig funktion för fiskar i resten av Östersjön. Det rikta växtlivet hjälper till att filtrera vattnet som rinner ut från land och åar från näringsämnen innan det når stora havet.

– Det motverkar algblomning, bottendöd och syrebrist i Östersjön och till exempel torsken är väldigt beroende av syrerika bottnar.

Delar av Strandstuviken är redan reservat, men inte ett marint sådant med särskilda mål för marina värden, exempelvis de känsliga algerna som växer under vattenytan. Hur det nya reservatet kommer att se ut beror på vad politikerna beslutar sig för, antingen kan det befintliga reservatet utökas, eller så bildas ett nytt, marint reservat intill det befintliga. Om den nya delen bara ska bestå av vatten eller även den del mark intill är inte heller klart. Helst skulle Bjarne Tutturen se att även ett landområde ingår i anslutning till viken.

– Det som händer på land påverkar i allra högsta grad vattenkvaliteten, säger han.

Om politikerna beslutar sig för att gå vidare med förslaget väntar förhandlingar med verksamheter som finns i området, exempelvis arrendatorer för fiske och jordbruk, campingen, vindsurfingklubben och bryggföreningar.

– Jag tror inte det blir några stora konflikter, man måste lyssna och ta in synpunkter så att det blir ett bra beslut.

Om allt går bra tror Bjarne Tutturen att det kan finnas ett marint reservat på plats om två eller tre år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om