Nyköpings kommun har låtit genomföra en så kallad brukarundersökning bland personer med funktionsvariationer som får stöd enligt LSS eller Socialtjänstlagen.
Bland dem som svarat på undersökningen finns personer som bor i service- och gruppbostäder, har boendestöd och deltar i daglig verksamhet, både i privat och kommunal regi.
Bland de svarande som bor i gruppbostad enligt LSS uppger bara 40 procent att all personal förstår dem. 50 procent säger att de känner sig trygga med alla ur personalen. Av dem som deltar i daglig verksamhet enligt LSS eller socialtjänstlagen har 54 procent svarat att de känner sig trygga med alla i personalen. I båda fall är siffrororna för Nyköpings kommun sämre än rikssnittet.
Samtidigt konstateras att det är få personer i ovanstående grupper som svarat på undersökningen, vilket gör att ett fåtal personer som känner sig otrygga eller inte förstådda får stort genomslag procentuellt sett.
När det gäller exempelvis dem som bor i servicebostad enligt LSS – en större grupp än de som bor i gruppbostad – uppger 72 procent att all personal förstår dem och att de känner sig trygga.
Icke desto mindre är just otrygghet och kommunikation områden som kommunen nu ska arbeta för att förbättra.
– Det kan till exempel handla om att utveckla personalens kompetens om hur man når enskilda brukare, säger Sofia Amloh (S), vård och omsorgsnämndens ordförande.