Världsdagen för psykisk hälsa är till för att sprida kunskap om psykisk ohälsa och vilket stöd som finns för den som mår dåligt. I Nyköping uppmärksammade Fontänhuset dagen hela eftermiddagen på Nyköpings Teater. Dagen började med att Fontänhuset i Nyköpings ordförande Mikael Malm och verksamhetschefen Harrieth Ekroth presenterade organisationen. Därefter lyftes samverkansarbetet inom psykiatriområdet upp i en utfrågning av Ewa Karlzon, områdeschef Nyköpings kommun och Johan Hellström, verksamhetschef för psykiatriska kliniken i Nyköping och Katrineholm, landstinget Sörmland.
Samverkan, eller bristen på denna är något som ofta framhålls när man pratar om psykisk ohälsa. Det är på gång men kan bli bättre, tyckte både Ewa Karlzon och Johan Hellström. Och att båda verksamheterna har svagheter som måste åtgärdas var båda villiga att erkänna.
– Vi är för långsamma att anpassa oss till nya krav. Vi har en snabbt växande grupp av unga med adhd, den har mer än dubblerats på de senaste tre åren. Där har vi inte hängt med. Gruppen kräver många olika insatser, där har vi varit alltför spretiga. Man ska inte behöva bollas omkring, sa Johan Hellström.
– Boendeformerna räcker inte till, där har vi påbörjat arbetet men har mycket kvar. Vi behöver också hitta olika sysselsättningar efter personers individuella behov. Det är många unga med psykisk funktionsnedsättning som står utanför arbetsmarknaden och som inte heller har någon sysselsättning, sa Ewa Karlzon.
Fontänhuset har en viktig roll som komplement till kommunen och landstinget, framhöll båda. Hur viktig framgick av Therese Karolussons gripande berättelse om sitt liv och den långa krokiga vägen från självskadebeteende och självmordsförsök till ett fungerande liv med arbete och familj.
– Jag var rädd för allt. Men under alla år har Fontänhusets handledare hjälpt mig, de har till och med skjutsat mig till psyket och med dem har jag aldrig varit rädd, berättade Therese Karolusson.
Dagens avslutades av Emma Igelström, före detta simmerska som tagit otaliga guld i både VM och EM. Hon är också är en av många unga kvinnor som lidit av ätstörningar, depression, utbrändhet och panikångestattacker. Emma berättade levande och medryckande om sitt liv och hur prestationen alltid varit en drivkraft. Och hur hon aldrig var nöjd, ens när hon stod på toppen av prispallen. Idag har Emma strategier för hur hon ska kunna hantera sin psykiska ohälsa. Ledorden är acceptans och att välja att vara nöjd.
– Jag blir rädd när jag hör unga sätta likhetstecken mellan att lyckas och vara lycklig. Både idrotten och skolan måste bli bättre på att uppskatta unga för vad de är, inte för vad de presterar, säger Emma Igelström.