Nya lagen ska bromsa ungas lustgasbruk

Lustgas som berusningsmedel har blivit allt vanligare bland unga.
Nu har regeringen klubbat igenom en ny lag som stramar åt försäljningen.
– Jag tror inte att vi har hunnit se alla effekter än, säger överläkare Helena Demetriades.

Att använda lustgas för berusningsmedel har blivit allt vanligare bland unga.

Att använda lustgas för berusningsmedel har blivit allt vanligare bland unga.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2025-06-09 01:00

Från och med den 1 juli är det olagligt att sälja lustgas till personer under 18 år och det får inte säljas i berusningssyfte.

Helena Demetriades, överläkare på barn- och ungdomsmottagningen vid Nyköpings lasarett, välkomnar lagen och anser att den borde ha kommit tidigare.

– För en växande hjärna är det desto viktigare att man inte är inne och förstör. Men sedan är det så att tonåringar säkert använder det i brist på alkohol. Det hade varit bra om man hade dragit det till 20 år, precis som med alkohol, för det blir ju ett substitut för något annat och det är ett farligt substitut.

Hur vanligt är det att personer behöver söka vård efter att ha använt lustgas?

– Det är så svårt att säga. Oftast kommer de in och har kanske missbrukat flera saker. De stora riskerna med lustgas kommer över tid, så jag tror inte att vi har hunnit se alla effekter än. Vi ser ju och hör att tonåringar har börjat använda lustgas i berusningssyfte mycket mer än förr. Det har ökat markant de senaste åren.

Per Lindberg, kommunpolis i Nyköping och Helena Demetriades, överläkare på barn- och ungdomsmottagningen vid Nyköpings lasarett.
Per Lindberg, kommunpolis i Nyköping och Helena Demetriades, överläkare på barn- och ungdomsmottagningen vid Nyköpings lasarett.

Riskerna med att förtära lustgas är många, förklarar överläkaren:

– Man kan få akut syrebrist, och då kan man tuppa av och bli medvetslös. Det ungdomarna inte förstår, som är superviktigt, är att lustgas skadar hjärnan och nervsystemet och det kan det göra ganska snabbt. Nervskador är alltifrån att man får förlamningar, till känselbortfall och parestesi (känsloförnimmelser).

Helena Demetriades tror att det finns många ungdomar som får besvär men inte söker vård:

– De kanske känner känselbortfall, men de hör inte av sig och det som har hänt då är skador som kanske inte går tillbaka. Det som händer är att lustgasen förstör B-vitamin i kroppen, som är superviktigt.

Sedan ett par år tillbaka finns zoner i Nyköping där det är förbjudet att använda lustgas. Sedan lustgasförbudet trädde i kraft märks en tydlig minskning av användandet i offentlig miljö, säger Per Lindberg, kommunpolis i Nyköping.

– Det vi ser nu är att vi påträffar personer i bilar och framför allt märker vi från kommunen och fastighetsbolag att man hittar och hanterar otroliga mängder lustgastuber, som slängs i soprum eller i naturen. Vi vet ju att det finns ett otroligt stort bruk av lustgas. De vi träffar på som använder det mest är unga vuxna, kanske i 20-25-årsåldern.

Den nya lagen innebär:

• Om det finns särskilda skäl att anta att lustgasen ska användas som berusningsmedel får inte lustgas säljas eller lämnas ut i näringsverksamhet

• Högst 18 gram lustgas får säljas till en privatperson per köptillfälle. 

• Det blir 18-årsgräns för att köpa lustgas.

• Marknadsföring av lustgas regleras.

Källa: Regeringen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!