– Jag har beställt nya möbler. Vi får se om de hinner komma tills i morgon, säger Emelie Pettersson på Kronans konditori.
Hon berättar att hon har tillstånd för sin uteservering från den 1 april. Då ställs stolar och bord ut och en liten inhägnad byggs upp.
Uteserveringen är populär, så fort det är fint väder vill folk sitta ute, säger Emelie Pettersson.
På Skafferiet, på Västra Storgatan, håller Pernilla Aarnio på att förbereda för dagens lunchservering. För hennes restaurang är uteserveringen viktig – vid fint väder brukar det vara huggsexa om platserna.
– Folk har redan börjat fråga när vi ska öppna uteserveringen, säger hon.
Pernilla Aarnio tror att det kan bli till helgen, men det hänger på att det finns tid att få allt på plats.
– Det är lite pyssel med att sätta upp markis och sådant, säger hon.
De restauranger, kaféer och krogar som har uteservering på kommunens mark måste ha tillstånd för markupplåtelse. I Nyköping finns det möjlighet till uteservering både sommar och vinter, även om de flesta förstås bara har uteserveringar under den varma årstiden. Från och med den 1 april går det att få tillstånd för sommarsäsongen, men alla söker inte från det datumet.
Exempelvis Hamnmagasinet har sökt tillstånd från den 14 april.
Just hamnen är ett populärt restaurangområde på sommaren.
– Hamnen är bäst, säger Nyköpingsbon Maja Kåbring.
Hon ser fram emot att uteserveringarna snart öppnar, och tycker att man kan sitta ute redan tidigt på våren, även om det inte är så varmt.
– Så länge solen är framme så spelar väl temperaturen inte så stor roll, säger hon.
Kollegan Johanna Havskog håller med, men har två andra favoritställen.
– Jag gillar Nyköping Brewing och Nils Oscar. Men med småbarn så blir det inte så ofta, säger hon.