– Det är naturligtvis oacceptabelt, säger räddningschef Patrik Kullman.
Larmet om branden på Vittraskolan nådde Räddningstjänstens heltidsstyrka klockan 04.39 på morgonen den 7 juli. Under resan mot skolan fick befälet för den fem personer starka styrkan reda på att även beredskapsstyrkan hade larmats. Förstärkningar är väg, var budskapet från larmoperatören.
Utifrån dessa förutsättningar började befälet lägga upp en taktisk plan för hur branden ska bekämpas. Problemet var bara att beredskapsstyrkan inte nåddes av något larm, enligt den insatsutvärdering som gjorts.
I stället är det beredskapsstyrkan som själva tar kontakt med yttre befäl och frågar:
– Vill du inte ha oss på plats?
– Jo, ni ska vara larmade, svarar befälet.
Larmmissen ledde till att beredskapsstyrkan försenades med cirka 20 minuter, enligt utredningen.
Förseningen kan ha haft betydelse för brandförloppet även om det inte går att fastslå. Enligt utredningen "hade det funnits andra förutsättningar att rädda den östra delen av byggnaden", om beredskapsstyrkan anlänt 20 minuter tidigare. Då fanns det ännu ett visst motstånd kvar i en brandcellsgräns.
Slutsatsen i utredningen är dock att det inte går att "klargöra om utgången hade blivit annorlunda" utifall beredskapsstyrkan hade larmats som den skulle.
– Det är viktigt att poängtera att det bara är spekulationer. Däremot är det inträffade oacceptabelt. Vår personal ska alltid ha de bästa förutsättningarna att göra ett bra arbete. Det fick de inte den här gången, säger Patrik Kullman.
När förskolan Fjärilen brann ner till grunden i slutet av februari inträffade samma sak. Beredskapsstyrkan fick aldrig något larm. Den gången blev förseningen 30 minuter.
Hur kan det komma sig att samma sak tillåts hända igen?
– Det handlar delvis om olika saker. Den här gången handlar det om den mänskliga faktorn. Under insatsen med Fjärilen var det ett annat fel, säger Patrik Kullman.
Sedan 2020 har Sörmlandskustens räddningstjänst ett samarbete med Södertörns brandförsvarsförbund, som sedan dess handhar utlarmningen av styrkor i Nyköping.
– Sambandet mellan Vittra och Fjärilen är möjligen att det nya larmsystemet lider av barnsjukdomar och måste fortsätta kalibreras. Det viktiga arbetet pågår ständigt, säger Patrik Kullman.