Panelen provade geléhallon, colaflaskor, kritor, godisnappar och hallonbåtar från butikerna Willys, Godishuset, Rasta Nyköpingsbro, Eko och Ica Knuten Oppeby. SN:s panel, bestående av Peter Alexis och Lina Nilsson, bedömde godisets smak och konsistens utifrån en skala på 1 till 5.
Godiset som fick högst kombinerat betyg var hallonbåten från Rasta Nyköpingsbro, tyckte Peter Alexis. Kollegan Lina Nilsson tyckte bäst om kritorna och de gavs högst betyg på Rasta Nyköpingsbro, Eko och Godishuset. Även geléhallonen på Ica Knuten Oppeby och godisnapparna på Godishuset fick högsta möjliga poäng.
Bäst betyg totalt på godiset fick Godishuset, med 77 poäng av 100 möjliga.
Försäljningen av påskgodis väntas uppgå till nästan en miljard kronor i år, enligt ett pressmeddelande från Svensk handel. Hektopriset på lösgodiset varierade något mellan butikerna som SN besökte.
Eko: 7,98 kronor per hg (nedsatt från 10,95 kronor)
Willys: 8,99 kronor per hg
Ica Knuten Oppeby: 10,9 kronor per hg
Godishuset: 13,99 kronor per hg
Rasta Nyköpingsbro: 14,90 kronor per hg (12,90 kronor per hg vid köp av 1 kilo)
Vad innehåller lösgodiset egentligen?
I geléhallon och hallonbåtar bland annat finns färgämnet karmin, E120. Det extraheras från torkade honor av kochenillsköldlusen. Det får användas till många livsmedel såsom läsk, desserter, tuggummi, soppor, sylt, marmelad och korvar.
En annan vanligt förekommande ingrediens i godis är den animaliska tillsatsen gelatin. Det är ett lösligt protein som kan framställas från skinn, ligament, ben, hudar och senor av djur.
E330, citronsyra, är ett antioxidantmedel som finns i en del typer av godis. Det finns naturligt i frukt och bär men framställs genom jäsning av kolhydrater med jäst- och mögelsvampars hjälp.