Var fjärde elev känner sig ensam i skolan

Fyra av tio elever känner sig ensamma i skolan. På Långsätterskolan jobbar man förebyggande mot mobbning. Eleverna Natalie och Tilde berättar om hur de tog mod till sig och gick fram till en ensam flicka på skolgården. "Hon hade inga kompisar, så vi delade vår matsäck med henne."

Tilde Iderfors och Natalie Åkerlund är bästisar och tacksamma över att ha varandra. Enligt årets Friendsrapport känner sig fyra av tio barn ensamma i skolan.

Tilde Iderfors och Natalie Åkerlund är bästisar och tacksamma över att ha varandra. Enligt årets Friendsrapport känner sig fyra av tio barn ensamma i skolan.

Foto: Carolin Ericson

Nyköping2019-09-06 10:39

Tilde Iderfors och Natalie Åkerlund går i fjärdklass på Långsätterskolan. De har varit bästisar så länge de kan minnas och säger att det bästa med att ha en bästis är att man alltid har någon att vara med, att skratta tillsammans med och som stöttar om man är ledsen.

– Vi är alltid tillsammans, säger tjejerna och Tilde kramar om Natalie där de sitter tätt tätt bredvid varandra i fåtöljen.

Men det är inte alla elever som har en bästa vän eller någon alls att vara med i skolan. Enligt Friendsrapporten som ges ut i samband med skolstarten varje år känner sig nästan hälften av alla elever i årskurs 3-9 ensamma i skolan och ensamma elever är utsatta på flera fronter. De är inte bara utanför utan också oftare illa behandlade och otrygga och kränkningar och mobbing är en del av många elevers vardag.

På Arnö skola Långsätter har man tidigare samarbetat med organisationen Friends men sedan några år har man själva startat upp ett eget Trygghetsteam och ett så kallat Friendsteam. Trygghetsteamet består av sju personer ur personalen, bland annat kuratorn. Friendsteamet utgörs av eleverna själva.

– Man turas om på skolan vilka som är Friends. Deras uppgift är att hålla ett vakande öga över om någon är ensam eller kanske ramlat eller bråkar på skolgården, berättar tjejerna.

Natalie Åkerlund berättar om när hon och Tilde förra året lade märke till en tjej på skolan som alltid satt ensam i ett hörn.

– Jag är egentligen blyg, till och med inför mina klasskompisar, men då gick jag fram till tjejen och frågade varför hon inte lekte med någon, säger Natalie.

Den ensamma tjejen berättade att hon inte hade några vänner och att hon inte hade någon matsäck så hon var hungrig.

– Då delade vi på det lilla vi hade med oss, efter det tog vi alltid med oss extra vindruvor och gjorde en dubbelmacka så hon kunde få hälften, berättar tjejerna.

– Om jag inte hade haft några kompisar skulle jag känt mig osynlig och om någon hade frågat mig hade det känts som jag blev synlig igen, säger Natalie.

Natalie och Tilde berättar att den ensamma tjejen har fått kompisar nu och verkar trivas.

Trygghetsteamet startade Bella Engvall i samband med att hon började som kurator på Långsätterskolan för fyra år sedan.

– På alla skolor förekommer mobbning och kräkningar och därför är det viktigt att ha systematiska system för trygghetsarbete och ett välfungerande arbete för hur man arbetar förebyggande mot detta. Varje vecka träffar vi i Trygghetsteamet elever och scannar av hur det känns i klassen, i skolan och om det är det något trygghetsteamet behöver göra nu. Vårt arbete handlar mycket om skapa relationer med alla elever och så arbetar vi jättemycket förebyggande så vi ska slippa släcka bränder, säger Bella Engvall.

Bella Engvall visar en anslagstavla vid skolans entré, där har man all information om teamen och ett för eleverna välkänt lappsystem där eleverna enkelt kan meddela om det har varit några konflikter på skolan och som de behöver hjälp att lösa.

En mellanstadiepojke lutar sig mot Bella Engvall och berättar hur han mår. Natalie Åkerlund och Tilde Idefors kramar om henne och säger att alla borde ha en Kurator-Bella på sin skola.

– Med henne kan man prata även om det bara är något litet men som känns jobbigt för än själv, berättar Tilde Idefors.

Bella Engvall lägger också mycket tid på att nätvandra och uppmanar flera vårdnadshavare att göra det.

– På nätet är det enkelt att tidigt upptäcka utanförskap eller om någon börjar göra olämpliga saker. Mycket sker idag på nätet, allt är inte lika synligt på skolgården längre.

Friendsrapporten 2019 i korthet

23% av eleverna i åk 3-9 % känner sig alltid/ofta eller ibland ensamma i skolan.

29% av eleverna i åk 3-6 % har blivit utsatta för kränkningar av annan i elev.

21% av eleverna känner inte att det finns personal på skolan att prata med och få hjälp av om de blir kränkta.

Skolans otryggaste platser är:

Toaletter, omklädningsrum, skolgård (åk 3-6)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om