Vårdcentralerna ger stöd vid psykisk ohälsa

Genom vårdcentralen kan sjukskrivna få hjälp att komma tillbaka till arbetet. – Det är viktigt att få i gång en behandling tidigt, säger Monique Hyttbro, rehabkoordinator på Ekensbergs vårdcentral.

sjukskrivningar_112.jpg

sjukskrivningar_112.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Nyköping2015-03-14 08:11

I Sörmland finns TRIS, en samverkansmodell ( se faktaruta) för att hjälpa sjukskrivna att komma tillbaka till arbetslivet. Strukturen gäller inte bara för psykisk ohälsa, men ofta är det diagnoser relaterade till utmattning och stress som ger risk för långvarig sjukskrivning.

– Där vill vi gå in och stötta tidigt och förebygga att det blir en långtidssjukskrivning. Därför finns det rehabkoordinatorer på alla vårdcentraler, säger Monique Hyttbro, arbetsterapeut och rehabkoordinator på Ekensbergs vårdcentral.

Utmattning och psykisk ohälsa bottnar ofta i både inre och yttre stress. Och där kommer TRIS in för att ge förutsättningar för återhämtning.

– Ekonomin är en viktig faktor som kan försvåra rehabiliteringsmöjligheterna. Många kan också tycka att det är väldigt stressande att komma in i en sjukskrivning. Då behöver man klara av de tankarna först så att man kan börja med rehabiliteringen. Då behövs stöd och en god samverkan mellan parterna så det finns en plan som känns lugn och trygg.

Att göra en rehabiliteringsplan tidigt i sjukskrivningen är bärande för att man ska lyckas, menar Monique Hyttbro. Och den egentliga orsaken till problemen kan vara svår att särskilja.

– Smärta, stress och sömnproblem hänger ihop. Ofta vet man inte vad som är hönan eller ägget. Det blir också lätt en ond cirkel. Är man utmattad så drar man sig ofta undan för att man inte orkar och då kan man bli nedstämd. Det kan leda till både depressioner och ångest.

På vårdcentralerna finns både kuratorer och psykoterapeuter. På Ekensbergs vårdcentral finns möjlighet att ingå i så kallad multimodal rehabilitering där arbetsterapeut, kurator, rehabassistent och sjukgymnast samverkar. Det erbjuds både i grupp och individuellt. Där erbjuds även individuellt samtalsstöd, med olika inriktningar; mindfulness, Acceptance and comittment therapy, ACT eller traditionell kognitiv beteendeterapi, KBT. ACT är en utveckling av KBT som är inriktad mot att hantera smärta. Om de psykiska problemen är av allvarligare art, remitterar vårdcentralerna vidare till psykiatrin.

– Sömnen är också en faktor som är viktig att jobba med. Där kan vi ge kognitivt stöd så att inte alla orostankar kommer på natten och skapa kvalitet i den tid som tillbringas i sängen. Flyttar man in arbetsrummet med dator och telefon i sovrummet är inte förutsättningarna för att sova de bästa, säger Monique Hyttbro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om