Kraftiga värmeböljor och häftiga oväder som resultat av klimatförändringarna är något som kommer att bli allt vanligare i framtiden, enligt forskarna. Den statliga klimat- och sårbarhetsutredningen har lett vidare till förslag för regionala insatser för klimatanpassning. Länsstyrelsen i Södermanland har gjort en handlingsplan med förslag om hur man ska samverka med länets kommuner för att bygga ett robust samhälle som klarar också ett förändrat klimat.
– Vi har ingen direktivrätt om hur man måste göra, men vi ger råd och vägledning om hur kommunerna kan jobba för att samla ihop sin organisation, säger Patrik Nissen, samhällsbyggnadschef på Länsstyrelsen i Södermanland.
I handlingsplanen påpekas att klimatförändringar kan få både positiva och negativa följder för Södermanlands län. Man för att ta till vara de positiva och minska svårigheterna med de negativa följderna behöver länets kommuner arbeta mer aktivt med klimatanpassning.
Klimatförändringarna är inte ett avlägset framtidsscenario utan en strategisk fråga som behöver tas på stort allvar redan nu, framhåller Länsstyrelsen. Men det verkar vara skralt med detta i Södermanlands län. En del av handlingsplanen är en enkätundersökning och av svaren konstaterar Länsstyrelsen att kommunerna har en god medvetenhet om klimatförändringarna men att det saknas en tydligt utpekad nämnd eller liknande som kan samordna insatserna och se till att arbetet sker förvaltningsövergripande. Samtliga av länets kommuner bör tilldela kommunstyrelsen eller lämplig nämnd ett övergripande samordningsansvar, anser Länsstyrelsen. Nyköpings kommunstyrelses ordförande Urban Granström är dock inte övertygad om att en handlingsplan är något som ska prioriteras.
– Det kanske kommer finnas behov av det i framtiden. Men styrdokument finns det nästan 300 redan, jag är inte säker på att det är bästa sättet att ta itu med en utmaning. Prioriteten måste vara att agera. Hur man kyler har ju till exempel inte varit en fråga förut, man har klarat det ändå, säger han.
Länsstyrelsen föreslår att de tillsammans med länets kommuner och landstinget gemensamt har en seminariedag om hälsorisker i ett förändrat klimat. Ställer du upp på det?
– Då ska det vara på verksamhetsnivå. Planer och beredskap är bra, men det är inte alltid bäst att börja i den änden. Ansvaret måste ligga på rätt nivå. Tillsyn är Länsstyrelsens uppgift, det är därför de vill ha det på det sättet.