"Vi kommer att se mer och mer uppseendeväckande fall"

Nu har en ny lag för uppehållstillstånd trätt i kraft. Prästen Kjell Wiklund tror att utvisningen av familjen till Montenegro bara är början.

Nyköping2016-07-20 22:19

Tidningen har tidigare skrivit om Nyköpingsborna Adela, Jowan och deras dotter Dina. En familj från Montenegro som har bott i Sverige i tolv år, men som blivit nekade uppehållstillstånd. Nu har Migrationsverket beslutat att familjen ska utvisas. Datumet är redan bestämt, det ska ske från Skavsta flygplats under kommande vecka.

Till ärendet hör att Adela varit apatisk sedan ett knappt år tillbaka och sondmatas i hemmet. Det medicinska tillståndet är uppgivenhetssyndrom. Jowan har hjärtproblem och är rädd för hur han ska behandlas i hemlandet i och med att han flydde från sin militärtjänst, vilket var skälet till att familjen sökte sig till Sverige från första början. Migrationsverket har Jowan i sitt förvar i Flen med motiveringen att motverka att familjen går under jorden för att undgå utvisningen. Familjen har under flera år av sin tid i Sverige vistats illegalt i landet.

Nu har dock familjens ombud, prästen Kjell Wiklund, överklagat Migrationsverkets beslut till Migrationsdomstolen.

– Jag har hittat en dom från Migrationsöverdomstolen som fastslog att det inte gick att skicka ut en person med det här tillståndet, uppgivenhetssyndrom. Kommer en sådan person tillbaka till platsen där orsaken till traumat skedde, i Adelas fall en våldtäkt, kan det bli värre, säger Kjell Wiklund.

– I vanliga fall brukar en överklagan skjuta upp utvisningen, men jag vet inte hur det blir i det här fallet, fortsätter han.

Wiklund menar också att möjligheterna till vård för både Adela och Jowan är små i Montenegro.

– Migrationsverket konstaterar att det finns tillgång till vård i landet, men det är egentligen inte relevant om man inte kan få tillgång till den. Det råder korruption i landet och har man inte ekonomiska möjligheter, vilket familjen inte har, är det svårt att få vård, fortsätter han.

Montenegro är ett relativt säkert land, jämfört med de områden som många flyktingar flyr ifrån och är något som påverkar Migrationsverkets beslut. Hur ser du på det?

– Migrationsverket uppfattar Montenegro som ett demokratiserat land med tillgång till vård och utifrån den informationen har de fattat beslut. Det jag vänder mig emot är att vårdmöjlighet inte är detsamma som att kvinnan kommer att få rätt vård och har möjlighet att bli frisk där, säger Wiklund.

Nyligen har Sveriges nya, hårdare regler kring uppehållstillstånd trätt i kraft. Lagen är tillfällig och ska gälla i tre år. Wiklund tror dock att den kommer att gälla längre än så och att det fall han driver är ett av de första som sker efter att lagen trätt i kraft.

– Vi kommer att se mer och mer uppseendeväckande fall. Bland annat blir det mycket svårare med anhöriginvandring, så framför allt är den nya lagen barnfientlig. Det här beslutet fattades innan lagen trädde i kraft, men Migrationsverket har fått ett tydligt uppdrag av regeringen att sätta igång och skärpa regelprocessen redan innan.

Migrationsdomstolen har ännu inte registrerat Kjell Wiklunds överklagan.

– Det vi prövar är om det finns nya omständigheter som måste beaktas, vilket ofta kan göras inom några timmar. Kommer överklagandet in inom några dagar är det ganska realistiskt att prövningen kan göras innan resan sker, säger Vanessa Sehlstedt som är föredragande på Migrationsdomstolen i Stockholm.

Fotnot: Adela, Jowan och Dina heter egentligen något annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om