När Emma Igelström för några år sedan vaknade på akuten efter ett självmordsförsök var det kulmen på många års kamp mot depression, ätstörningar och panikångestattacker. När hon nu föreläser om hur man kan ha ett bra liv trots psykisk ohälsa delar hon generöst med sig av sitt livs historia.
Fram träder bilden av en extremt prestationsdriven människa, som inte kunde njuta av sina framgångar utan bara såg nästa mål. Toppen av karriären nåddes i VM i Moskva 2002, då hon var första kvinna att komma under drömgränsen 30 sekunder på 50 meter bröstsim. Hon tog tre guldmedaljer och utsågs till mästerskapets bästa simmare.
– Jag njöt inte en enda gång utan tänkte bara hur ska jag kunna toppa det här? Från och med nu kan jag bara vara lika bra eller bli sämre. Efter Moskva gick jag på ren rädsla, berättar Emma.
Emma Igelström är underbarnet i simning som kom med i seniorlandslaget när hon var 14 år. Hon har flera guld i både EM och VM och har deltagit i OS. Men mitt i satsningen till sitt andra OS sa kroppen och själen ifrån och hon kollapsade. Nu, flera år senare, arbetar hon som hälsocoach och är ofta ute och föreläser. Och hon åker gärna ut till skolor.
– Vi måste prata mer om psykisk ohälsa. Enligt BRIS så mår varannan ung tjej och var tredje ung kille psykiskt dåligt. Vi måste börja med de unga. Det är de som ska ta över det här landet. Lyfter man upp kostnaderna för psykisk ohälsa så vaknar politikerna, men jag tänker på den mänskliga faktorn och att de ska få slippa lidandet, säger Emma.
Fortfarande i dag finns det ett tabu kring psyskisk ohälsa, tycker hon.
– Jag är glad att sådana här dagar som världsdagen arrangeras. Vi måste ta bort stämpeln på psykisk ohälsa och ju mer vi pratar om det ju mer luckras det upp. Hjärnan är vårt största organ i kroppen, men det är skamligt att tala om det.
Själv har hon alltid drivits av en vilja att göra bra ifrån sig. Samtidigt som hon var elitidrottare genomförde hon både högstadiet och gymnasiet med högsta betyg i alla ämnen. Utom idrott.
– Jag var på träningsläger inför ett mästerskap när det var orientering, så därför kunde jag inte få en femma. Den läraren får fortfarande onda ögat när vi möts, säger hon med glimten i ögat.
Emma Igelström är ingen torr föreläsare som klamrar sig fast vid powerpoint-presentationer. Hennes liv är hennes material och hon sparar inte på de självutlämnande detaljerna som levereras på charmig blekingska med ett livligt kroppspråk. Men trots humorn och självdistansen har Emma också en stark kritik mot både samhället och sjukvården.
– Jag blir livrädd när jag möter unga i dag och de sätter likhetstecken mellan att lyckas och att bli lycklig. Både skolan och idrotten måste bli bättre på att ge unga uppmärksamhet för vad de är, inte för vad de presterar.
Hon har själv varit inlagd för vård på psykiatrisk klinik och tycker att Sverige har fel fokus på sin vård.
– Det enda jag bad om under mina tre veckor var att få samtal och det enda jag fick var medicin. Som elitidrottare var jag van att inte ens ta en alvedon och efter ett tag började jag lägga undan dem. Nu är jag glad att man börjar involvera även den fysiska aspekten när man behandlar psykisk ohälsa, vikten av att äta rätt, sova och röra på sig.
Själv har Emma efter många år med terapeutiska samtal hittat en balans där hon mår bra. Grunden ligger i acceptans. Och att hon vågar möta rädslorna som stått i vägen för henne att leva det liv hon vill.
– För mig var det rädslorna. Rädslan för att inte passa in, bli ensam, inte räcka till, tappa kontrollen. Idag kan jag se att mina största styrkor också är mina största svagheter. Min drivkraft att bli bäst i världen tog mig dit, men det var också det som gjorde att jag mådde dåligt. Jag brukar tänka att svagheter är överdrivna styrkor.
Struktur är en av hörnstenarna för Emma Igelströms liv. Lapparna som organiserar vardagen är satta i system. Men den viktigaste lappen är ändå listan hon gjorde när hon efter självmordsförsöket bestämde sig för att hon ville leva.
– Jag gjorde en lista över saker som gör mig lycklig. Den har jag fortfarande kvar. Och när jag tittar på den ser jag har allt jag behöver. Resten är bara en bonus.