Vill kravcertifieras - men serverar utrotningshotad ål

Restaurang Bernards kök och deli i Nyköping jobbar för att bli kravcertifierad restaurang. Ägarna tar in kravmärkt mat och jobbar för mindre svinn. Samtidigt serveras utrotningshotad ål på julbordet.

NYKÖPING2013-12-04 08:56

Lina Hallbäck som driver restaurangen tillsammans med sin man Patrik berättar att certifieringen är på gång och förhoppningsvis går igenom i början av nästa år.

— Det finns så mycket ekologisk mat att köpa så det är dumt att inte göra det. Och det smakar bättre, man kan aldrig få en skinka att smaka lika gott om grisen inte har haft det bra när den levde.

Hur svårt är det att bli kravcertifierad?

— Det är ganska svårt, det kostar mer. Men både gästerna och vi vill ha det så det får vara värt det.

Julbordet som serveras är inte en traditionell buffé utan serveras vid varje bord - för att minska svinnet, annars ett stort problem vid julbord.

Men samtidigt som restaurangen jobbar för mer krav- och närodlad mat och mindre svinn serveras ål på julbordet.

— Ja, men vi serverar ålterrin, så det är små mängder. Vi har funderat på det fram och tillbaka, det är en akilleshäl.

Ålen är akut utrotningshotad. Vill gästerna ändå ha den?

— Folk efterfrågar den och vill ha det som är typiskt. Vissa saker vill man ha och då väljer man att blunda. Någonstans måste vi gå runt också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om