Personalen på äldreboendet har inte känt till hur man säkerställer att maten har rätt temperatur. Om kyld mat förvaras för varmt, eller om varmhållen mat förvaras för svalt, kan bakterier växa och människors hälsa riskeras. Särskilt känsligt är det på ett äldreboende där maten serveras till personer som är extra känsliga eftersom de kan ha nedsatt immunförsvar, skriver miljönämnden i Nyköpings kommun i sitt beslut.
En första kontroll gjordes för ett drygt år sedan. Då saknades ett fungerande system för att mäta temperaturer i kyl och frys liksom i varmhållen mat. Trots att äldreboendet meddelade att dessa brister hade rättats till visade nästa besök att det visserligen fanns en rutin, men att inga kontroller hade gjorts och att det inte fanns någon fungerande termometer. I början av 2015 gjordes mätningar, men personalen visste inte hur ofta de skulle göras och avvikelser hade noterats utan att något gjordes åt dem. Senast den 15 juni ska fungerande rutiner finnas, annars utdöms vite på 25 000 kronor.