Kjell Wiklund har åtalats i Kalmar tingsrätt. En person som är inneboende hos Tystbergaprästen misstänks ha förvarat stöldgods i ett av hans förråd. Wiklund är misstänkt för häleri och enligt åklagaren har känt till att stöldgodset fanns i förrådet. Själv nekar Kjell Wiklund till brott och under måndagen förväntas domen meddelas.
Oavsett utgång i tingsrätten så kommer Svenska kyrkan att göra en egen bedömning om Kjell Wiklund kan vara kvar som präst.
Det är domkapitlet i Strängnäs stift som granskar hur församlingarnas präster och diakoner sköter sina uppdrag.
– Tingsrättens dom finns med som grund, sedan gör domkapitlet en egen utredning. där vi för samtal med Kjell. Så gör vi alltid om en präst eller diakon har varit utredd för brott. Men exakt hur den här utredningen kommer att se ut vet jag inte i nuläget, säger Lotta Lind, stiftsjurist inom Strängnäs stift.
Domkapitlets utredning görs alltså efter att tingsrätten meddelat sin dom.
– Kjell har ringt och själv berättat om det här och gett sin version muntligt. Så fort dom faller så kommer vi att öppna ett ärende, för att se om domkapitlet ska göra någonting. Men vi avvaktar alltid polisutredning och dom, så att vi inte gör en parallell utredning.
Det som domkapitlet har att ta ställning till är om Wiklund har skadat det anseende som en präst bör ha. Skulle Wiklund fällas för häleri kan han alltså ändå få fortsätta sitt prästyrke.
– Och skulle han frias i tingsrätten så kan det vara så att han ändå anses ha skadat det anseende som en präst ska ha. Domkapitlet får avgöra hur hans möjligheter ser ut framöver.
Domkapitlet kan utfärda tre olika påföljder: Skriftlig erinran (som kan likställas med en varning), Prövotid i tre år (som motsvarar villkorlig dom inom rättsväsendet) och till sist "avkragning" (personen förlorar rätten att utöva sin vigningstjänst som präst).
– Sedan kan man ansöka om att få tillbaka prästkragen, vanligtvis efter fem år, då görs en bedömning om förhållandena har ändrats.
Kjell Wiklund anmäldes tidigare i år till domkapitlet efter att ha förrättat en borgerlig begravning. Då fick han en skriftlig erinran. Det ska dock inte behöva påverka domkapitlets bedömning i det misstänkta hälerifallet.
– Vi har inte någon praxis för hur vi gör om man drar på sig flera varningar, eftersom det är så ovanligt. Kjell har fungerat väldigt bra som präst under sina många år som yrkesaktiv och skött sig klanderfritt på flera positioner.
– Nu är han ju inte fälld för något brott ännu, men det klart att blir han det så är läget mer bekymmersamt, avslutar Lotta Lind.