Sparreholms ekhagar. Det är den första picknickplatsen som Jonas Hammar kommer att tänka på när han ska tipsa om bra utflyktsmål.

– Det är vackert och nära till Båven så att man kan gå och bada efteråt. Och här kan man tillgodogöra sig stor biologisk mångfald.

Till vardags jobbar Jonas Hammar med att laga mat för länsstyrelsens räkning. Han jobbar också med Sörmlands matkluster för att lyfta länets lokalproducerade matprodukter. Därför är det kanske inte så konstigt att han gärna skulle stoppa ner sörmländska produkter i sin picknickkorg.

Artikelbild

| Med sörmländska matvaror går det att fixa en fin picknick.

– På så sätt gynnar man det lokala näringslivet. Och köper vi inte sörmländskt i dag så kanske vi inte har någon sörmländsk mat i morgon.

Men tycker man exempelvis om oliver ska man så klart ha med sig det också. Runt om i Sörmland finns gårdsbutiker och den som vill grilla på picknicken rekommenderar han att ta sig till någon av länets viltbutiker. Själv grillar han helst viltkött. Antingen ute på plats eller i förväg hemma för att ta med som kallskuret.

– Först lägger man det på mitten av grillen en kort stund för att grilla hårt på ytan, sedan lägger man steken på sidan och under lock. Man får hålla koll på termometern och när köttet är 50-55 grader blir det så där fint och rödrosa.

Matsäcken bör vara så enkel som möjligt när man väl är på plats.

– Annars är det alltid någon som tar på sig ansvaret och måste fixa en massa när man är ute. Det är bättre att allt är förberett så att alla bara kan slänga sig direkt på filten, eller sätta sig på stocken i skogen, eller var man nu är.

Om man ska ge sig ut på åtminstone tio picknickar i sommar, för det tycker Jonas Hammar att man bör hinna med, har han fler förslag på vackra utflyktsplatser. Exempelvis vid den nyupptäckta runstenen i Eskilstuna.

– Den har ju varit gömd i 400 år så det är nog inte så många som har sett den.

Eller varför inte det nya fågeltornet vid Strandstuviken utanför Nyköping, en plats som dessutom är tillgänglighetsanpassad. Eller de fina vandringsstigarna vid Djulö och Dufweholm utanför Katrineholm.

Och framför allt råder han sörmlänningarna att bara ge sig ut.

– Vänta inte på det perfekta tillfället för då kanske man inte kommer ut alls.