Erik Bengtzboe, 32, är uppenbart pressad. Under tisdagen sitter han som åhörare på läktaren vid regionfullmäktiges sammanträde i länsmuseet i Nyköping. Han har ömsom högerhanden över munnen och ömsom försjunken i skärmen av sin mobiltelefon. Kritiska kommentarer strömmar in till bland annat SN:s Facebook om hans boendesituation.

Aftonbladet har avslöjat att Bengtzboe, den tidigare MUF-ordföranden och numera Moderaternas arbetsmarknadspolitiske talesperson, uppgett felaktiga uppgifter om sitt boende. Han har uppgett att han varit skriven hos sin mamma i närheten av Nävekvarn ­– trots att han inte bott där. Han uppger också att han bor i ett fritidshus utanför Nyköping.

Största delen av tiden bor M-toppen med sin fru och barn i en bostadsrätt i södra Stockholm. Bengtzboes fru och barn är skrivna på adressen.

Artikelbild

| Efter avslöjandet folkbokförde sig M-toppen snabbt i fritidshuset utanför Nyköping – samtidigt som det sattes upp en ny brevlåda och ändrades sopabonemang.

Erik Bengtzboe har plockat ut över 94 000 kronor i ersättning genom att uppge att Nyköping är hans permanenta adress. Dessutom har han kvitterat ut över 63 000 kronor i traktamente. Traktamente utbetalas till riksdagsledamöterna om man anger att hemorten ligger mer än fem mil från Stockholm.

I en paus vid regionfullmäktiges sammanträde medger han att han varit oaktsam om sina boendeuppgifter.

– Jag har slarvat om min boendesituation. Det är slarvigt av mig, säger Erik Bengtzboe.

Han har just kallat till sig partikamraterna i en paus vid fullmäktiges sammanträde. Han uppger att det fanns en del frågor från partikamraterna och han ville förklara.

Artikelbild

– Jag ville berätta om vad som hänt.

Varför är du skriven i din mammas pojkrum medan din familj bor i Stockholm?

– Ja, min fru är skriven i Stockholm medan jag varit skriven i Nyköping. Jag har missat att upptäcka det, svarar Bengtzboe.

Han säger att han ska reda upp situationen. Han ska kontrollera riksdagens regelverk och göra rätt för sig.

–­ Jag ska betala tillbaka varenda krona, säger Erik Bengtzboe.

Arvodet, lönen, som riksdagsledamot är 66 900 kronor i månaden.

När intervjun är över säger Erik Bengzboe:

– Nu fick du något snaskigt att skriva om idag också.

Men i Nyköping har Moderaternas gruppledare Anna af Sillén fortsatt förtroende för Erik Bengtzboe.

– Ja det har jag. Han både bor och gör en stor arbetsinsats i både Nyköping och Sörmland, säger hon.

Erik Bengtzboe är länsförbundsordförande för Moderaterna i Sörmland och aktiv i Nyköpingsmoderaterna. Tidigare var han ledamot i kommunfullmäktige, men det uppdraget lämnade han efter valet i höstas.

– Han gör mycket politikutvecklingsarbete tillsammans med Nyköpingsmoderaterna och sitter i vårt företagsråd. Han gör en stor arbetsinsats lokalt.

På tisdagen kallade Erik Bengtzboe samman Moderaterna under regionfullmäktiges möte för en information om uppgifterna som har framkommit om hans boendesituation.

Enligt Anna af Sillén har han följt reglerna som gäller för riksdagsledamöter. De 158 000 kronorna som han har fått i ersättning för övernattningslägenheten i Stockholm har han alltså rätt till, menar hon. Däremot har han missat uppgifter i folkbokföringen.

– Felet med folkbokföringen rättar han till nu. Jag kan bara konstatera att Erik både bor och jobbar här i Nyköping. Som riksdagsledamot har han också en lägenhet i Stockholm.