Beslut fattat om ny styrmodell

Efter 27 år ska Nyköpings kommun styras annorlunda. Detta klubbades på kommunfullmäktige i tisdags.

Martina Hallström nöjd över att hon och Urban Granström kan få vara med jobba fram en ny styrmodell.

Martina Hallström nöjd över att hon och Urban Granström kan få vara med jobba fram en ny styrmodell.

Foto: Annika Clemens

Nyköpings kommun2019-11-17 07:00

Att byta ut styrmodellen i Nyköpings kommun har stötts och blötts länge och nu råder politisk enighet. Efter kommunfullmäktige i tisdags är den gamla motionen från de tidigare allianspartierna lagd till handlingarna och arbetet tar fart på riktigt. 

Bland annat oppositionsrådet Anna af Sillén (M) och Liberalernas gruppledare Sofia Hallgren Remnert var mer än nöjda och kommunstyrelsens vice ordförande Martina Hallström, C, är inne på samma spår.

– Allt är inte fel med styrmodellen och allt går inte att lösa med en ny styrmodell. Men det har varit en tröghet i systemet, menar Hallström.

Hon tar budgeten som ett exempel.

– Från att vi lagt budgeten och skrivit under så tar det två tre månader och så flaggar man för att det inte kommer hålla. Då har man inte den kommunikation man behöver för att få ett vettigt arbetsklimat. Vi måste vara mer snabbfotade, vara effektivare i kommunikationen så vi fattar kloka beslut.

Hade ni kunnat ändra modell tidigare?

– Det skulle ha gjorts långt tidigare, men från den dag vi klev in i majoriteten tror jag inte det hade kunnat göras fortare. Den tid som tagit sedan dess har kanske behövts.

Hallström ser också positivt på att nye kommundirektören Mats Pettersson kommer in och är med i arbetet från start den 1 december.

– Men vi behöver komma i faktiskt action inom det kommande året. Alla har olika bild hur enkelt eller svårt det kan vara så det är inget man gör på en kvart. Processen får alla att tänka efter och själva målet uppnås under resans gång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!