Pridefestivalen i Nyköping sommaren 2017 blev en publikmässig succé. Solen gassade och humöret var på topp bland de tusentals personer som gick i det färgsprakande paradtåg som var kulmen på hela arrangemanget.
– Mitt mål är att Nyköping Pride ska bli en ny festhelg. Som festdagarna. Håller ni med mig? ropade Helena Dahlström till de tusentals som jublade på Stora torget.
Hon fick ett mäktigt ja till svar.
Men entusiasmen räckte inte ens till nästa år. Förra året tog RFSL Nyköping över stafettpinnen och ordnade en festival i mindre skala. I år blir det varken pride eller regnbågsfest.
– Alla vill vara med men ingen vill hjälpa till. Jag kan inte göra allt själv, säger Helena Dahlström, som nu är ensam kvar i styrelsen för Nyköping Pride.
Men hon tillägger samtidigt att det faktiskt är en del som antytt att de vill vara med och jobba för ett arrangemang. Kommunen ska också vara intresserad av att stötta Nyköping Pride.
År 2017 bidrog kommunstyrelsen med 300 000 kronor och avsatte 200 000 kronor i förlustgaranti till den då nybildade föreningen. Regnbågsfestivalen förra året ordnades av RFSL utan kommunala bidrag och utan medverkan av föreningen Nyköping Pride.
Helena Dahlström framhåller att syftet med pridedagarna i Nyköping var att utbilda människor i HBTQ-frågor.
– Vi jobbade med utbildningsfilmer och ordnade föreläsningar. Det ska inte bara vara festival, det måste finnas en allvarligare grund.
Lotten Båvik, nyvald ordförande i RFSL Nyköping, förklarar varför föreningen inte ordnar regnbågsfest i Nyköping i sommar.
– De senaste åren har vi haft många aktiviteter. Det har slitit hårt på våra medlemmar, nu måste vi satsa på medlemsvård och ta hand om alla våra volontärer.
Hon skulle gärna se att flera föreningar går ihop för att kanske ordna en festival och lyfta hbtq+-frågorna nästa år.
– Nyköping Pride är självklart den första förening jag tänker på. Jag skulle också gärna se ett samarbete med funkisorganisationer. Många hbtq+-personer känner att de antingen måste vara i funkisrörelsen eller hbtq-rörelsen. Vi behöver tänka om och vara mer inkluderande, säger Lotten Båvik.