Därför lämnar Lindblad Nyköping

"Har man stort behov att vara omtyckt och inte trampa på ömma tår, då ska man nog inte vara chef", funderar Anna-Karin Lindblad.

Efter 18 år går Anna-Karin Lindblad hem för gott från Nyköpings kommun.

Efter 18 år går Anna-Karin Lindblad hem för gott från Nyköpings kommun.

Foto: Marcus Langbrandt

Nyköpings kommun2019-10-12 11:55

Anna-Karin Lindblad, vars sista arbetsdag är den 18 december, konstaterar att 18 år gjort Nyköpings kommun till mer än ett jobb.

– Att gå på stan och se de senaste exploateringsområdena, bygget av en rondell eller hur våra parker och rabatter ser ut, det är också en del av arbetet, oavsett om jag varit kommundirektör eller inte.

Därför var det inget givet beslut att lämna bygget, men ett steg tog hon redan när hon inte sökte att bli mer än tillförordnad, utan efterträda Erik Carlgren, den tidigare kommundirektören, på heltid framöver.

Varför sökte du inte kommundirektörstjänsten?

Anna-Karin Lindblad funderar länge.

– Ska man söka en så hög chefsfunktion så ska man vara säker på att vara kvar i fem år. Det är ungefär den tiden det tar att lära känna och vända en så stor organisation. Fem år till, då hade jag passerat 50 och fortfarande inte varit utanför stadshuset i mitt yrkesliv.

Hann du även känna på kommundirektörsskapet innan du bestämde dig för att inte söka jobbet?

– Jag var inte obekväm att kliva in i rollen, då jag jobbat nära min företrädare och ofta varit tillförordnad när han hade semester. En del utmaningar var jag inte beredd på, som balansen i att hålla ihop en organisation men ändå ta hänsyn till hur det ser ut ute i verksamheterna.

Som chef har hon tagit en del beslut. Hon minns med glädje ett arbete som togs för att se information mer som en resurs och tillgång på samma sätt som fastigheter och pengar. Samtidigt som ett projekt kring digital möteshantering inte slog lika väl ut.

– En del i att vara chef är att ta beslut efter bästa förmåga och stå för dem. Om man har stort behov att vara omtyckt och inte trampa på några ömma tår, då ska man nog inte vara chef, funderar Anna-Karin Lindblad.

Samtidigt menar hon att hon inte hade någon chefsönskan från början.

– Min dåvarande chef tyckte jag var en naturlig ledare och jag tycker om att ta ansvar. Jag tycker om att människor lyssnar på mig för att jag säger kloka saker, inte för att jag är chef.

Nu väntar nya utmaningar, på Fortifikationsverket i Eskilstuna.

– Jag har alltid varit förtjust i försvarsfrågor och gillar att jobba med fastighetsfrågor.

Hur tror du Nyköping kommer minnas dig?

– Som en rak, uppriktig, person. Som varit modig nog att blotta när jag inte kan. Jag hoppas att jag har setts som godhjärtad, då jag har varit mån om människor, samtidigt som jag ställt höga krav.

Anna-Karin Lindblad

Ålder: 46.

Aktuell: Tillförordnad kommundirektör ett tag till, lämnar sedan Nyköpings kommun helt.

Utanför jobbet: Laddar batterierna med att spela World of warcraft, snickra och måla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!