Förutom Jimmie Åkesson är även hans son är måltavla för hotet, som uppges innehålla terrorgruppen IS symbol. Hotet, som sprids på nätet, är polisanmält och Säkerhetspolisen är inkopplad, berättade tidningen Expressen på fredagsförmiddagen.

Förutom att Jimmie Åkesson uppger att han litar på de människor som har att hantera ärendet, vill han inte kommentera dödshotet.

Kommer hotet att påverka slutspurten av SD:s valrörelse?

– Det hoppas jag inte, säger Jimmie Åkesson.

SD-ledarens framträdande på Träffen bevakades av ett 50-tal poliser. Möjligen spelade dödshotet in på polisens kraftansamling, men enligt polis på plats vägde även torsdagens oroligheter på Stora torget in.

Oroligheterna ägde rum i samband med att det högerextrema partiet Alternativ för Sverige (AFS) höll ett möte på platsen. Flera protesterande ungdomar omhändertogs av polis och efter mötet har AFS polisanmälts för hets mot folkgrupp.

De ledande personerna i AFS hade tidigare ledande positioner i SD:s ungdomsförbund men de uteslöts med hänvisning till att de var allt för extrema.

Vad tänker du om oroligheterna i samband med AFS möte?

– Jag tänker inte på dem över huvud taget. Jag har hört talas om att det var bråkigt i Nyköping men i övrigt har jag inte följt detta.

De ledande personerna har tidigare varit medlemmar i SD?

– Ja, men de har uteslutits.

Flera lokala partiföreträdare i Nyköping anser att AFS gör sig skyldiga till hets mot folkgrupp under sin turné. Vad tycker du?

– Den bedömningen överlåter jag till polisen att göra, säger Jimmie Åkesson.

Under SD-ledarens möte i Nyköping skanderade en grupp ungdomar "inga rasister på våra gator". Ungdomarna befann sig utanför de polisavspärrningar som omgärdade Träffen. En handfull ungdomar som befann sig innanför avspärrningarna fördes bort av polis.