Fiskmåsarna hopade sig över Nyköpingsån när fiskrens och annat smått och gott hälldes ut över forspaddlarna. Längs Åpromenaden trängdes åskådare som ville få en glimt av årets studenter och deras hembyggda flottar. Och så fanns det de som inte bara ville titta, utan var där för att kasta ägg och annat.

– Dottern tar studenten, då måste man ju, säger Maria Cronström, beredd med en rosa hink.

Första hinken med en hemmagjord blandning tömdes uppe vid Fiskbron, den andra är fylld med vatten, kvistar och jord. Och fantasin saknades inte bland åskådarna.

Artikelbild

Pulkor fungerade både som paddlar och sköldar.

– Vi hade sex kilo turkiska pickles och fyra kilo ketchup, säger Jonna Michanek som stod på Fiskbron och samlade ihop tomma förpackningar.

– Ägg är tradition, men vi ville vara lite originella.

De träffade flera flottar och även ketchup gick bra att spruta.

– Om man tryckte hårt så blev det en bra stråle, säger Theodor Alm.

Artikelbild

Vad skulle Gert Fredriksson ha sagt, skulle han ha varit stolt över Nyköping?

Flottarna var av varierande slag. Några var byggda i trä, andra av plasttunnor. Någon gick helt i rosa, en annan var möblerad med fåtöljer.

Många åkte i vattnet längs vägen och paddlarna fick även tjäna som sköldar, i synnerhet ju närmare Hamnbron de kom. Här väntade diverse hinkar med illaluktande vätskor som hälldes ut över flottarna.

Artikelbild

Rosa tema.

Räddningstjänsten var på plats om något skulle gå illa, men alla skötte sig efter omständigheterna bra och inga olyckor inträffade. Kvar längs åpromenaden efter racet låg krossade ägg och tomma äggkartonger och längs med ån låg ett par strandade flottar.