Det var vid 15-tiden på måndagseftermiddagen som ett godståg på väg till SSAB i Oxelösund spårade ur i höjd med Vipsgrillen i Nyköping. Ingen person skadades i urspårningen, men järnvägen stängdes av. Nu står det klart att det blir ett omfattande reparationsarbete.

– Det är en kontaktledning nedriven. Sedan behöver det bytas 300 meter räls, säger Camilla Hult som är presskommunikatör på Trafikverket.

När SN pratade med Trafikverket under tisdagseftermiddagen fanns det fortfarande ingen prognos för hur länge TGOJ-banan skulle vara avstängd. Just här finns två spår och det andra spåret är oskadat – men avstängt.

Artikelbild

Arbetet med det urspårade tåget på TGOJ-banan var intensivt under tisdagen. Bland annat måste 300 meter räls och slipers bytas ut.

– Det finns ingen prognos när det ska öppna vad jag vet. Det är stängt som en spärråtgärd men vi hoppas att det kan tas i drift snart, säger Hult.

En teori är att det är en solkurva, när rälsen kröker sig på grund av temperaturskillnader, som orsakat urspårningen, men det är inte bekräftat.

SSAB vet ännu inte exakt hur tågurspårningen påverkar deras verksamhet i Oxelösund.

– Vi väntar fortfarande på en tidsplan och en reparationsplan och innan dess kan vi inte säga mer. Men utifrån den informationen vi har så tror vi inte att det kommer att ha någon påverkan på oss, säger Viktoria Karsberg som är kommunikatör på SSAB.

Artikelbild

På Oxelösunds hamn tar man trafikstörningen med ro.

– Det är ingen stor påverkan. Man använder det kvarvarande spåret intill för trafiken till och från Borlänge. Sedan är ett flöde till Finspång omstyrt till lastbil temporärt, säger Douglas Heilborn som är vd för Oxelösunds hamn.