Tommy Olsson tillhör den fjärdedel av befolkningen som fortfarande inte har bestämt sig och gör därför ett sista svep i valstugorna innan han ska förtidsrösta på Stadshuset.

Han avböjer vänligt landstingspolitikerns erbjudande och går vidare mot nästa valstuga.

– Det är viktigt med politiskt engagemang men så långt som att bli medlem i ett parti tänker jag inte gå, säger han.

Tommy Olsson tycker att det här valet varit ovanligt svårt och menar att de flesta politiker inte pratar om de orättvisor som faktiskt finns i samhället, utan utgår från en stabil medelklass.

– Jag är själv akademiker och tillhör samma medelklass men någonstans har vi glömt de som faktiskt har det fattigt och som lever i utanförskap, kvinnor som inte har en dräglig pension eller alla dem som kanske förlorar rätten till assistans. Basala frågor som partierna verkar ha glömt, säger han innan han blir infångad av Liberalernas Sofia Hallgren Remnert.

Valstugorna på Stora torget i Nyköping kom på plats den 24 augusti, här huserar de åtta partierna i varsin stuga, förutom Socialdemokraterna som i år står under ett partytält. Enligt Janne Sundling, författare till boken "Rösta! Om pr, prylar och påverkan" snickrades den första valstugan i Sverige ihop 1946 i Stockholm och ska ha huserat Socialdemokraterna. Riktig fart tog valstugebyggandet på 70-talet då partierna fick egna pengar att röra sig med.

Numera är valstugorna ett självklart inslag i de flesta städer och med hjälp av olika knep går det bättre för vissa än för andra.

Just den här dagen bjuder exempelvis Nya moderaterna på smågodis i form av dajm och annan choklad i prassligt papper, medan Vänsterpartiet lockar med förföriska gelehallon- och hjärtan. Miljöpartiet bjussar på ekologiska äpplen som gruppledaren Malin Hagerström plockar i sin egen trädgård.

– Jag har tagit med en full pappkasse varje dag, det är härligt att de tar slut men barnen har frågat efter godis.