Julmarknadssäsongen har dragit i gång rejält och den som gillar att botanisera bland hemslöjd och blomgrupper har en hel del att välja på de kommande veckorna. Vissa marknader är dock lite mer nischade, som Öster malmas som pågick i helgen.

– Jag tror att folk vet att det här är en kvalitetsmarknad med mycket bra mat, säger Charlotte Sommarin.

Hon odlar äpplen i Skebokvarn och hade med sig flera olika sorters must.

Artikelbild

Det fanns inte bara mat bland stånden på Öster malmas julmarknad.

– Det är ju väldigt kul att vara på marknader, och man möter mycket folk. Men det är väldigt kallt också, säger Charlotte Sommarin och skrattar.

SN:s gamle nattchef Anders Möller, som sadlade om från journalist till biodlare för ett par år sedan, håller med.

– Sista timmarna blir det väldigt kallt, konstaterar han medan han säljer en flaska rabarberglögg till en kund.

Ett återkommande dragplåster på Öster malmas julmarknad är viltförsäljningen. I år såldes bland annat 600 fasaner och 500 änder, och många hängde på låset på lördagen för att införskaffa råvaror till nyårssupén.

Artikelbild

Charlotte Sommarin, äppelodlare från Flen, kämpade mot kylan.

– Det började som en rolig grej med fasaner på julmarknaden men det har växt för varje år, berättar Pontus Eriksson på slakteriet.

Han ser marknaden som ett tillfälle att få fler att upptäcka viltkött.

Artikelbild

Anders Möller är biodlare i Vingåker, och har tidigare jobbat som journalist på Södermanlands nyheter.

– Vi gör ingen jättevinst, men det är kul att få folk att testa något nytt. Vi brukar också visa hur man hanterar en fasan hemma i köket sen, säger Pontus Eriksson.

Anna Åkerlund bor i Stockholm, men har lantställe i närheten och passade på att besöka julmarknaden. Fasanerna var dock slut.

Artikelbild

Pontus, Anna och Hanna Åkerlund besökte Öster malmas julmarknad.

– De gick åt fort tydligen, men vi har köpt lite sylt, saft, glögg och annat, säger hon.