Centrum är det valdistrikt med näst flest väljare över 65 år. Bara 93 förstagångsväljare bor i distriktet som kallas Centrum och sträcker sig väster om ån mellan Repslagaregatan och Kungsgatan. Här gjorde Moderaterna sitt bästa val 2014 och fick över 30 procent av rösterna, nästan lika mycket som Socialdemokraterna.

[fakta nr="3"]

Anna Sundblad som bor i Centrum gissar direkt på Moderaterna när hon får frågan om vilket parti som har starkast stöd i hennes kvarter.

Artikelbild

Anna Sundblad, här med Tilde, Centrum:– Jag skulle gissa på Moderaterna. Jag har en känsla av att det är ganska många som röstar på dem. Här bor många medelålders och äldre och de flesta bor i bostadsrätt. Jag gissar att de inte är så billiga att köpa. De flesta har nog arbete.

– Jag har en känsla av att det är ganska många som röstar på dem här.

Hon tror att de flesta som bor i området har arbete och hyfsade inkomster då det finns många bostadsrätter. Moderaterna är det parti som personer i arbete sympatiserar mest med, enligt en undersökning som Statistiska centralbyrån gjorde i våras. Mätningarna visade också stora skillnader i hur vi röstar om vi är utbildade eller ej. Om bara personer med eftergymnasial utbildning skulle få rösta skulle Moderaterna vara största parti.

Sonja Carlsson bor också i Centrum.

– Jag tror att många har bostadsrätter i innerstan. Men i år vet man inte hur det blir i valet.

Artikelbild

Anna Sundblad tror också att många som bor i de centrala delarna av Nyköping bor i bostadsrätt.

– Jag gissar att de inte är så billiga att köpa, säger hon.

Artikelbild

I valdistriktet som kallas Centrum, med kvarteren kring Stora torget och Västra storgatan, finns, efter Brandholmen, flest väljare över 65 år. Här har Moderaterna sitt starkaste stöd.

Och bland den femtedel av befolkningen som tjänar mest är Moderaterna vinnare.

I kvarteren på Väster bor också förra Moderatledaren Anne-Marie Wigertz. Hon förvånas över att det är Moderaterna som har sitt starkaste stöd i området.

Artikelbild

Så här röstade invånarna i Centrum-distriktet i förra valet.

– Det är lite blandat här i kvarteren, det finns väldigt mycket hyresrätter också. Det finns många sekelskifteshus, men också bostäder byggda på 1960- och 70-talen.

Hon tycker inte att det finns typiska moderatväljare.

Artikelbild

Sonja Carlsson, Centrum:– Jag tror att många har bostadsrätter i innerstan. Men i år vet man inte hur det blir i valet. Det finns en del hyresrätter också i centrum och lite blandat är det. Där jag bor, bor också en del invandrare. Men det bor många pensionärer här också.

– Nej, det kan jag inte säga, vi är ett brett parti och det är ju värderingarna som är gemensamma.