Karin Enström inledde sitt Nyköpingsbesök på Sörmlandskustens räddningstjänst på förmiddagen och avdelningen Beredskap och räddning. Hennes intryck var att räddningstjänsten i Nyköping jobbar modernt och har tagit ett brett grepp över hur man kan jobba med kris och beredskap.

– Det var ett inspirerande besök och jag fick med mig bra tankar.

Efter besöket kampanjade hon tillsammans med Nyköpingsmoderaterna på Stora torget och berättade lite om sina erfarenheter från försvaret och farhågor inför den närmaste framtiden. Bland annat pratade hon om sommarens bränder och hur viktigt samarbetet med övriga länder var i släckningsarbetet.

– Vi kommer alltid ha ändliga resurser och är därför beroende av samarbete. Samtidigt måste vi ha en robust beredskap så vi är bättre rustade i framtiden.

Hon kritiserade även sittande majoritet för att de lade ner utredningen efter den stora branden i Västmanland i förtid, så att man vid sommarens häftiga bränder inte kunde använda sig av tidigare erfarenheter.

Som talesperson för EU-frågor är hon även oroad över att SD och Vänstern vill lämna EU.

– Utbyte och samarbete är avgörande både för Sveriges tillväxt och för vår yttre och inre säkerhet. Det är viktigare än någonsin att belysa frågor som hotar vårt sätt att leva. Att samarbeta med andra länder är helt nödvändigt.