Den 20 maj är det golfens dag i hela landet. På olika platser i landet kommer man då samlas och diskutera sportens framtid och en av frågorna är just hur man ska locka fler kvinnor att börja spela, att aktivt delta i styrelsearbete och att bli tränare.

Nyköpings GK är lyckligt lottade. De har en av få kvinnliga tränare i landet.

– Vi är bara 45 stycken på 1100 medlemmar. Det är inte så många, säger NGK:s pro Malin Landehag.

Artikelbild

Eva Asthage, Malin Landehag och Monica Falk vill slå ett slag för damgolfen. Trots att Sverige fått fram en hel del kvinnliga stjärnor, är det inte jämnställt vare sig på spelarfronten eller i styrelserna.

I Nyköping har man under en treårsperiod fokuserat mer på tjejer än tidigare. Man har bildat träningsgrupper enbart för tjejer – i den yngsta är de mellan sex till åtta år gammal och kallar sig minieagles – och ifjol hade man ett speciellt tjejläger.

– Man ska kanske inte säga det, men det är klar att man brinner lite extra för just den här gruppen. Det är så kul att se deras energi, säger Malin som när hon själv växte upp fick spela tillsammans med killarna.

Egentligen ingen nackdel eftersom hon slog mycket längre än sina tjejkompisar när hon väl började tävla, men Malin tror ändå att det är lättare att få tjejer att fortsätta spela om man gör det i en egen grupp.

– Och vi försöker tänka utanför ramarna. Jag frågade till exempel om de inte skulle vilja ha en sminkös på besök under ett träningspass, men alla sa nej då. De ville spela golf.

Artikelbild

Problemet, som Sörmlands golfförbund ser det, är egentligen inte att locka tjejer att börja spela golf utan mer att få dem att fortsätta.

– Ofta slutar de när de är 14–15 år. De skaffar sig pojkvänner som är lite äldre, medan de jämnåriga killarna fortsätter att spela, säger Malin.

I den grupp som hon startade för tre år sedan har nu ett antal spelare nått upp till just den åldern. En av NGK:s strategier för att behålla dem kommer att vara att låta dem prova på att spela för damlaget i sommar.

Det och andra klubbars idéer kommer att diskuteras i de sörmländska klubbarna den 20 maj.

– Först och främst vill vi att varje klubb tar ut helst två eldsjälar som brinner för det här ämnet, sen vill vi att föreningarna fram tills dess ska brainstorma fram vad man kan göra för att få tjejer att fortsätta spela golf, säger Eva Asthage på förbundet.

Från huvudförbundet är visionen att alla klubbar om tre år har börjat jobba för jämställdhet på alla fronter. En tuff utmaning med tanke på att det bara finns fem procent kvinnor i olika styrelseuppdrag och runt 28 procent damspelare.

– Andelen golfspelare har ökat under hela 2000-talet, men det är flest män som börjat. Därför har man börjat titta på vad som kan locka kvinnor att börja spela, säger Monica Falk i Sörmlands golfförbund.

Vad man kommit fram till, efter lite generalisering, är att det är den sociala biten som står i högre kurs bland kvinnorna, medan tävlingsbiten är mer i fokus bland männen.

– Och så pushar man för att golfare lever längre. Det har gjorts studier, både nationella och internationella, men mest på män då så klart, men då finns det vetenskapligt bevisat att man kan förlänga livet med fem till 15 år. Det är den lågintensivaträningen som är bra, säger Monica och fortsätter.

– Man behöver inte spela 18 hål varje gång heller. Det går bra med nio hål eller sex. Jag och min man brukade ta sju hål på kvällarna efter att vi slutat jobba. Det var perfekt för att rensa huvudet. Jag kan inte tänka mig att det finns någon golfare med utmattningssyndrom. När man är på banan måste man koppla bort allt annat.