– Jag ser fram emot att komma till Sörmland. Det är en blandning av industrilän och jordbrukslän, säger Marita Ulvskog.

– Det är en del av landet som i och för sig har nytta av närheten till Stockholmsregionen, men även har vissa problem. Det finns också en enormt positiv utveckling med många som väljer att bosätta sig i Nyköping och Oxelösund. Det är roliga ställen att få komma till.

Marita Ulvskog har själv vuxit upp med en pappa som jobbade på SSAB i Luleå och säger sig vara väl förtrogen med stålets betydelse för Sverige. När USA:s president Donald Trump berättade att han skulle införa tullar på stål ville Marita Ulvskog se ett kraftfullt svar från EU.

– Det är viktigt att markera att det är oacceptabelt och att det är en gräns som inte kan passeras utan att det kostar.

Nu ser det ut som om EU undantas från Trumps tullar, och enligt Marita Ulvskog uppfattades vissa markeringar från EU-kommissionen i USA som att det skulle komma motåtgärder.

Exakt vad hon ska tala om i 1 maj-talet har hon inte bestämt än, men hon funderar på att ta upp en fråga som lyftes av den sörmländske riksdagsledamoten Fredrik Olovsson (S) i Bryssel nyligen.

– Det faktum att britterna lämnar EU får inte innebära att utgifterna för Sverige ökar, vi är en nettobetalare redan nu. Inte ett öre mer, argumenterade Fredrik Olovsson för. Följderna av Brexit får lösas genom att EU drar ner på kostnaderna.

Marita Ulvskog har suttit i EU-parlamentet sedan 2009. Nästa år är det val till parlamentet igen, men Marita Ulvskog ska först ta itu med höstens val till riksdagen och har inte bestämt om hon ska ställa upp för ännu en mandatperiod i EU.

– Det ska jag fundera på. Jag ska delta i höstens valrörelse till att börja med.

Christina Södling (S), ordförande i Nyköpings arbetarekommun, är mycket nöjd med att Marita Ulvskog kommer till Nyköping.

– Vi har bett om att få en nationell talare, vi har legat på vårt kära parti lite och vi är jätteglada att det blev hon.

I Nyköping utgår 1 maj-tåget traditionsenligt från Stora torget och går mot Träffen där Marita Ulvskog ska tala, liksom kommunalråden Urban Granström (S) och Nicklas Franzén (V), då firandet genomförs gemensamt med Vänsterpartiet.