– Det var den här platsen vi föll för när vi flyttade hit, säger Anne-Christine Aldrin som driver Tuna bed and breakfast med tillhörande café tillsammans med maken Hans Bernhardt.

Vi står på den väl tilltagna uteplatsen till orangeriet där det numera både går att fika och äta och till och med bli serverad ett glas bubbel eller lokalbryggd öl. Och utsikten är verkligen magisk. Kiladalen visar upp sig från sin bästa sida och den som varit i italienska Toscana med sitt böljande landskap och mycket himmel kan se likheterna.

Både Anne-Christine och Hans är arkitekter med egna företag. Under nio år bodde de i ett av de havsnära kedjehusen på Brandholmen, men kände en dag att de ville till något annat. I omgivningen vid den röda mexitegelvillan från 50-talet, där de bor sedan fem år tillbaka, såg de potential. Platsen där paret ritat och byggt sitt u-formade b&b på var då täckt av träd och sly, och utsikten minimal. Fyra år senare blomstrar både verksamheten och platsen, trots att pensionatet bara är en bisyssla.

Artikelbild

Till och med katterna har italienska namn, här sträcker Chibo ut sig.

– Från början ritade vi huset med tanke på att vi har en stor familj och vuxna barn med familjer som måste få plats. I dag har Tuna b&b fina recensioner på de olika hotellsajterna och vi har gäster från hela världen. De flesta som kommer hit säger att de fylls med ny energi, säger Anne-Christine Aldrin.

Hon tror att platsen är avgörande för att det gått så bra för verksamheten. Gästerna kommer för att slappa och ladda batterierna. Samtidigt är det relativt nära till både Stockholm och Kolmården, plus att det finns två golfbanor på nära avstånd. Dessutom förlägger flera mindre företag sina konferenser på Tuna bed and breakfast, som snart kommer byta namn till Tuna orangeri.

– Många utländska gäster hyr bil och besöker Stockholm en dag, och Kolmårdsskogarna och djurparken en dag, sen har de liksom gjort Sverige. Flera av våra gäster kommer även för att vandra på Sörmlandsleden några dagar, säger hon.

För att bara driva pensionatet för skojs skull verkar Anne-Christine onekligen ha fullt upp. Hon tror det beror på entreprenörssjälen.

Artikelbild

Det råder en sydeuropeisk atmosfär i orangeriet. Här kan man fika eller äta lunch varje onsdag till söndag hela sommaren. Kolla öppettider på nätet för säkerhets skull.

– Är man entreprenör och tycker det är kul att utveckla projekt är det svårt att låta bli. Vi hittade en fantastisk plats och tog chansen, säger hon.

Orangeriet ligger i Tuna kyrkby som har en kyrka med anor från 1200-talet, som är värd ett besök i sig.