I trådarna för flashmoben som drog fram över Storgatan under lunchtid på fredag finns miljönätverket Grön Framtid Nyköping. 

– Dans är glädje och ett bra sätt att upplysa om klimatet. Miljöfrågan tenderar att kännas rätt dyster och då kan dansen hjälpa att sprida det budskapet, säger Pia Björstrand, dansansvarig för eventet. 

Ungefär 20 personer slöt upp i Teaterparken och dansade upp efter Storgatan till Stortorget där de mötes av applåder från skolstrejkarna som samlats på stadshustrappan. 

Artikelbild

| Under lunchen på förmiddagen dansades det friskt efter Storgatan. Flashmobben anordnades av klimatnätverket Grön Framtid Nyköping.

– Vi gör det här för att stödja våra skolstrejkare från "Fridays for Future", säger Linda Engström, en av deltagarna.

Hon var en deltagarna som smitit iväg på sin lunch för att vara med och dansa.

– Det är viktigt och roligt det här är det bästa sättet att sprida ett bra budskap, säger Linda Engström.

Lina likt en del andra dansare var iförda röda kläder och små hjärtan på kinden. Anledningen till valet av färg var att flashmobben inträffade på samma dag som alla hjärtans dag. 

Artikelbild

| Inför den kommande uppvisningen genomfördes en kortare genomgång av dansstegen med ledning av Pia Bjöstrand.

– Dagen är tillägnad kärlek och hur visar vi det bättre kärlek till varandra än att försöka värna klimatet tillsammans, säger Pia Björstrand. 

Hon har tidigare hållit en liknande klimataktion och då dansades det också till "Bee Gees" men den gången tog den plats på Centralstationen i Stockholm. 

Artikelbild

| – Vi gör det här för att stödja våra skolstrejkare från "Fridays for Future", säger Linda Engström, en av flashmobbdeltagarna.

– Vi var fler här idag i Nyköping än vi var i Stockholm och det är något som vi kan vara stolta och glada över i Nyköping, säger Pia Björstrand.