På torsdag är det dags för den fjärde upplagan av Besöksnäringsforum. Företrädare för Nyköpings näringsliv, hotell och turism är inbjudna att delta och under dagen kommer flera spännande nyheter att presenteras för deltagarna. Flera av deltagarna ligger bakom kommunens besöksnäringsstrategi som nu har tre år på nacken och under dagen kommer lyckade projekt inom ramen för strategin att redovisas.

Bland annat presenteras en ny webbplats för Inga Lindström som lanseras för den tyska marknaden. I samarbete med flera kommuner i området och filmteamet bakom Inga Lindström har Nyköpingsbyrån "You are here" tagit fram sajten som är helt på tyska. Ålbergaentreprenören Ute Rüegg kommer ratta den.

– Inga Lindström är fortfarande jättestort i Tyskland och vi hoppas att webbsajten ska underlätta för besöksnäringen att rikta kampanjer och locka ytterligare tyska turister som vill gå i Inga Lindströms fotspår. Och underlätta för oss att jobba med kampanjer mot den tyska marknaden, säger Berit Christoffersson, besöksnäringsstrateg och tf turistchef i Nyköpings kommun.

Artikelbild

Trots larmrapporter om minskad handel, går det hyfsat bra för besöksnäringen i Nyköping. En halv miljon externa gäster besökte exempelvis Nyköpings centrum förra året.

Projektet Mötesplats Nyköping presenteras också för besökarna på forumet. Projektet drivs av Nysam och Nyköpings kommun och engagerar bland annat hotellen i kommunen. Syftet är att locka potentiella evenemangskunder genom samverkan mellan hotell, föreningslivet, företag och kommunen. Ett tidigare satt mål är att mål är att ro hem åtta större evenemang om året under tre år. På torsdag presenterar Mötesplats även ett nytt koncept som syftar till att locka fler av alla inhemska turister som rör sig längs E4 och på Skavsta flygplats.

– Genom åren har vi har haft stort fokus på utländska turister. Nu vill vi försöka locka folk som passerar på E4. Vi kommer även jobba på ett annat vis ute på Skavsta och berätta för de svenska turisterna att Nyköping finns. Skavsta är en viktig arena för besöksnäringen och mötesplatsprojektet har planer för ett helt nytt bemötande av resenärerna. Det är slutsuttet ute i kuren på Skavsta, säger Berit Christoffersson.

Besöksnäringsforum 2018 håller till på nya länsmuseet och en guidad tur är inbokad för deltagarna. Årets innovationspris inom besöksnäringen kommer även delas ut av kommunstyrelsens ordförande Urban Granström.