Efter att inbjudan gick ut till partikanslierna har flera namn ändrats i sista stund. Lärare Lowe Casserfelt tror att det kan handla om att partierna byter taktik när de ser vilka namn som dyker upp.

– Det är glädjande att flera partier har valt att skicka riksdagspolitiker, säger han.

De han syftar på är Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Erik Bengtzboe (M), riksdagsledamot Lotta Johnsson Fornarve (V) och SD:s rättspolitiska talesperson Adam Marttinen. Dessutom kommer riksdagskandidaterna Sofia Amloh (S), Sandra Fogelberg (MP), Martina Johansson (C), Niklas Frykman (L), och Pia Steensland (KD).

De ämnen som kommer tas upp är lag och ordning, välfärd, miljö och integration och är valda utifrån den aktuella samhällsdebatten.

– Lag och ordning har varit en het potatis ganska länge bland alla partier. Det ligger i tiden och det finns en känsla hos många - rätt eller fel - att Sverige har blivit ett otryggare samhälle. Vi är nyfikna på politikernas syn på det här, säger Casserfelt.

Men lärarna har även valt ämne utifrån vad de upplever väcker extra intresse hos ungdomar.

– Miljö och global uppvärmning kanske inte har fått jättestort medialt genomslag historiskt men är en fråga som engagerar unga.

Integration är den frågan som flest elever kommer vara nyfiken på att höra politikerna debattera, tror Casserfelt. Dels för att frågan går in i andra frågor men också för att den väcker engagemang.

– Där känner jag att eleverna har väldigt mycket åsikter.

Men så har det inte alltid varit. Han har jobbat som samhällslärare i 16 år.

– Nej, absolut inte, det ändrar sig över tid helt klart.

Varför tror du den frågan är het bland eleverna inför det här valet?

– Dels för den mediala uppmärksamheten men också för att det är en del av våra elevers vardag.

– Vi har många elever med rötter i andra kulturer som också har tankar och åsikter om det här. Det blir ganska naturligt att integration och invandring blir en fråga som engagerar, säger han.

Eleverna kommer att kunna ställa frågor till politikerna efter debatten. Moderator för debatten är samhällslärare Johan Holm.