Lagom till "vårpremiären" för fisket i Nyköpingsån kommer den första nyheten för säsongen. Nyköpings kommun och Sportfiskarna har tecknat ett förvaltnings - och samarbetsavtal för att bättre utnyttja möjligheterna med Nyköpingsån.

– Vi går från rent ideellt engagemang till en organisation med 50 anställda, bland annat biologer och pedagoger, som också är duktiga på att hitta finansiering, säger Nils Ljunggren, regionchef för Sportfiskarna, region mitt.

Tidigare har den lokala sportfiskeklubben, som är medlem i förbundet, förvaltat ån på ett bra sätt sedan 1980-talet, men nu kliver förbundet in mer tydligt, med klubben som medarbetare.

Artikelbild

| Sten Frohm och Urban Granström, två nöjda ledare som undertecknat samarbetsavtalet.

"Det har fungerat bra i många år, men i och med att förbundet nu tar över finns större möjligheter att utveckla fisket och lyfta hela verksamheten i Nyköping", säger Urban Granström, kommunstyrelseordförande i Nyköping, i ett officiellt uttalande.

Ljunggren menar att nu börjar man med ett tomt skrivbord men ser många saker man kan göra på sikt. Man ser redan att kommunen börjat titta på de vandringshinder som kraftverken utgör men att det lär krävas fler politiska beslut.

– Sedan är det alltid en kamp om pengarna, men kommunen vill vara med och satsa på aktiviteter riktade till barn, unga och integration, konstaterar Ljunggren.

För egen del ser han möjligheter med att kunna bygga ungdomsverksamhet, lovfiske och streetfiske har redan testats. Han minns också att SM i gädda arrangerats, då hotellnäringen ska ha räknat till 5000 gästnätter.

Sportfiskarnas generalsekreterare Sten Frohm säger:

"Vi är fantastiskt glada för förtroendet att bidra till utvecklingen av fisket i Nyköpingsån. Med rätt miljöåtgärder och förvaltning har ån potential att bli ett av ostkustens mest intressanta fiskevatten."

Inför 2020 väntar annars inga större förändringar vad gäller regler, mer än att Sportfiskarna delat in Nyköpingsån i fyra olika sträckor, lite baserat på vad det är för typ av fiske. Mer information finns på Sportfiskarnas hemsida och fiskekort.se/nykopingsan.

– Just nu hoppas jag bara på en bra fiskepremiär, en tidig vårpremiär. De första veckorna brukar det vara väldigt bra med stor havsöring. Det är det som vissa år gör Nyköpingsån till ett nationellt bra fiskevatten, det avgörs lite av hur vattenföringen varit och hur mycket fisk som finns kvar. Som det ser ut nu är förutsättningarna nästan optimala, säger Nils Ljunggren.