Bakom en stor grön port på Wedholms industriområde döljer sig några maskiner, en del balar med industrihampa och gigantiska säckar med gulaktig plastpellets. I stort sett ser det ut som i vilken mindre industrilokal som helst. Men mycket tyder på att den gulaktiga produkten skimrar av guld.

Just nu testar nämligen ett 40-tal olika kunder om de kan använda Trifilons mindre miljöfarliga plast i sin egen tillverkning. Bland dessa finns stora företag inom fordonsindustrin, som underleverantörer till Volvo, företag inom elektronikindustrin och företag inom en rad andra branscher.

[fakta nr="2"]

Artikelbild

Den gulaktiga plastpelletsen kan mycket väl visa sig vara guld för Trifilon. Nyköpingsföretaget uppmärksammas nu av en rad näringslivsexperter, både i Sverige och utomlands, och vd Martin Lidstrand räknar med en snabb expension.

Martin Lidstrand, företagets grundare och vd, räknar med att flera kunder kommer att lägga ordrar. Går allt enligt planerna går företaget en snabb expansion till mötes.

– Vi bedömer att vår produktion kommer att ha tiodubblats till år 2019, säger han.

Det innebär i så fall att Trifilon skulle producera tio tusen ton plast 2019. Det är inte slut där. Under 2021 ska produktionen ha ökat till tjugo tusen ton. Något som innebär att antalet anställda måste öka från dagens sju till 60.

– Och då kommer vi ändå att vara en ganska liten spelare inom plastindustrin. Många plastindustrier producerar runt hundra tusen ton.

Expansionsplaner och faktisk tillväxt är naturligtvis två helt skilda saker. Men det råder inget tvivel om att en rad näringslivsexperter tror på en ljus framtid för Nyköpingsföretaget.

Nyligen gick Trifilon till final i Svenska Dagbladets och Carnegies tävling Framtidens entreprenör, där en rad experter bedömer bärkraftigheten i olika affärsidéer. Och för inte alls länge sedan fick företaget mejl från Kina, som visar att det lilla företaget även är intressent för globala aktörer.

– Vi vann pris för ett av de företag som kan vara mest intressant för kinesiska investerare. Totalt 600 företag från hela världen deltog i tävlingen. Vi var ett av de fyra som fick pris. Det kändes helt overkligt när vi fick mejlet, berättar Martin Lidstrand.

[fakta nr="1"]

Det fina med Trifilons plast är att den innehåller upp till 30 procent hampa. Den direkta miljövinsten är bland annat att den råoljebaserade plasten (som har enormt lång nedbrytningstid i naturen) minskar. Dessutom gör hampan att plasten blir slitstarkare, vilket gör att en mindre mängd plast behövs till en och samma produkt.

– Hampan i sig förbrukar dessutom koldioxid när den växer. Det är också en miljövinst, säger Martin Lidstrand.

Tävlingen Framtidens entreprenör avgörs i slutet av november.