– Vi frågade oss själva varför vi inte var ute i naturen och tältade mer och kom fram till att vi inte gillade att känna kottar i ryggen på natten. Men allt behöver inte vara så asketiskt, säger Jöns Hilborn.

Han och Gunilla Hilborn sitter på södra Ringsö i Sörmlands skärgård. De två är sommarboende vid Yngaren utanför Stigtomta, men brukar ge sig iväg på kanotturer vid kusten. Nu sitter de i eftermiddagssolen med ryggen mot en klippa och tittar ut över Hartsö och horisonten. En bit bort ligger deras packning som är tämligen otymplig – och deras kajak som har ett väl tilltaget packutrymme.

– Vi köpte riktigt tjocka liggunderlag för en tid sedan och första natten la vi oss och sov på en klippa någon meter ifrån vattnet utan tält, säger Jöns.

Artikelbild

I en kajak finns gott om utrymme för mat och ett mjukt liggunderlag. Samtidigt är den sörmländska skärgården i världsklass – som här utanför Stendörren.

– Den här sommaren har varit helt fantastisk. Vi har varit ute mycket tack vare den och sovit utomhus när det varit så varmt inne, säger Gunilla.

I packningen finns inga sovsäckar – däremot duntäcken och dunkuddar. Samtidigt handlar deras tur inte om att komma längst på kortast tid.

– När man är mitt i livet så måste man passa på att njuta. Vi har med en flaska Amarone och en god köttbit. Sedan tar vi god tid på oss och går iland och utforskar de öar som vi kommer till. Vi paddlade genom Stendörren i morse och det var fantastiskt vackert, fortsätter hon.

– Man måste få njuta. Det är det livet går ut på. Vi utgick från Helgö och nu blir det andra natten under bar himmel och vi kommer sova här uppe på klippan där blåsten håller borta myggen, flikar Jöns in.

Artikelbild

Sommaren 2018 har minst sagt inbjudit till att sova under bar himmel. Snarare har det varit lättare att få en god natts sömn i friska luften än inne i en solvarm lägenhet. Men förhållandena kan snabbt ändras. Om vädret är sämre och man ska förflytta sig själv och sin packning långt kan det asketiska helt plötsligt blir det bekväma. Eller bara göra livet enklare. Som SN:s fotograf Henrik Witt som några timmar innan ätit lunch direkt ur en påse – och har en minst lika bra motivering som paret uppe på klippan. Frystorkad gryta som tillagas och äts i samma förpackning. I med fyra deciliter vatten från termosen och rör om. Svårt att både misslyckas – och lyckas med – men kostar ungefär lika mycket som att äta ute på ett ok lunchhak.

– Jag brukar använda de här påsarna när det blir spontanturer. Om någon frågar om jag vill lunchpaddla kan jag bara slänga ner en sådan och komma iväg direkt – i stället för att vara tvungen att tacka nej.