Under ett flertal år efter bröllopet har Sabina och två av hennes vänner rest Sörmland runt för att hålla uppe sina bugg- och foxtrotkunskaper. 

– Det finns bara danskurser här och inte dansträning som är uppbyggd på det sättet som vi vill. Tar man sig inte till dansställena blir det därför svårt att hålla igång att dansa och det är en av anledningarna till vi har valt att starta en förening, säger hon.

För Oxelösundsbon Sabina Frisk började det egentligen som en rolig grej tillsammans med hennes man Jim. Paret tränade i drygt år för att kunna överraska på sitt bröllopp med bugg istället för vals. För egen del hade Sabina ingen direkt relation till dansen mer än att hon hade taktkänsla och dansat en del på krogen i ungdomen. Hon hade ingen aning att dansen skulle betyda så mycket för henne.  

Artikelbild

| För de personer som inte tävlar professionellt och inte är nybörjare så får man om man ska hålla igång med dansen besöka olika dansställen.

– När jag dansar fokuserar jag bara på den i fyra-fem timmar. Det finns liksom inte tid för bekymmer eller att tänka på annat och det är nog en av anledningarna till att jag tycker om det så mycket, säger hon. 

Hon menar på att dansen är terapeutisk i sig och kan bidra till att utövarna mår bra. 

– Jag har en god vän som jobbat med sin utbrändhet och för henne har dansen betytt mycket i läkeprocessen. 

Idag är det främst hon som reser med vännerna två-tre gånger i veckan för att dansa. 

Artikelbild

| I Nicolaiskolans aula kommer de inledande danstillfällena att äga rum.

– Då det är jag som är mest intresserad av mig och Jim och vi har en son på två år så blir så att han stannar hemma men vi dansar fortfarande tillsammans, säger Sabina. 

För dedikerade dansare av bugg och foxtrot är däremot inte utbudet i Nyköping och Oxelösund det största. 

– Det en del dansföreningar men då är det främst jazz eller balett som dansas om man bortser från nybörjarkurser. Men det finns personer som lärt sig att dansa för 20 år sen som är för bra för nybörjarkurs men inte riktigt vågar ta steget att ge sig ut på något av dansställena och de är dessa som vi vill fånga upp, säger hon. 

Sabina och hennes två vänner kommer nu att hålla ett motionsdans i veckan, i Nyköping, till att börja med. 

– Finns det ett större intresse och flera som vill gå med i föreningen så får vi se vad vi som blir nästa steg. Men det vore trevligt att kunna få till fler typer av danser i framtiden, säger hon.

Hittills har 25 personer visat intresse för att danstillfället men Sabina gissar att fler tillkommer. 

– Första tillfället är inte förrän i början av februari så det finns ännu tid. Jag gissar att många kommer att anmäla sig närmare tillfället, säger hon.