Rekordmånga larm när blixten slog till

Husbränder, ström som tillfälligt försvann på akutmottagningen, människor som blev fast i hissar. Åsk- och blixtovädret ruskade om.

Först på förmiddagen var ladugårdsbranden helt släckt, i luften luktade det fortfarande rök.

Först på förmiddagen var ladugårdsbranden helt släckt, i luften luktade det fortfarande rök.

Foto: Maja Edsö

NYKÖPING/GNESTA2019-08-29 16:53

– Vi hade arton larm under kvällen och natten (från 17.30 till 05.00) och det är snudd på rekord, säger Christer Sjögren, insatsledare på räddningstjänsten.

Flera av larmen rörde blixtnedslag i byggnader vilket satte brandmännen i arbete ändå in på torsdag förmiddag.

* I Lappetorp utanför Nyköping slog blixten först ner i en stor björk och gick sedan vidare in i ett gästhus. Vissa skador uppstod invändigt.

– Det var en riktigt hög smäll. Blixten och smällen kom precis samtidigt och man ryggade tillbaka, sedan blev det helt svart, säger Hans Mörée som bor i grannhuset.

* Vid klockan 00.48 kom ett nytt larm om ett blixtnedslag, då i en herrgård vid Sofielund i Nyköpings kommun. Sörmlandskustens räddningstjänst fick kalla in förstärkning från Östergötland och från Södertörns räddningstjänst, branden letade sig in i några av väggarna som fick brytas upp innan man hade kontroll på läget under morgonen.

* I Kolleke mellan Gnesta och Björnlunda slog blixten ner i en lada vid klockan 01.30. Först vid 10-tiden lämnade den sista styrkan platsen.

– Ladan är rasad och utbrunnen, konstaterar Christer Sjögren på räddningstjänsten.

Lyckligtvis har inga människor kommit till skada i samband med någon av husbränderna.

Åskovädrets våldsamma framfart lämnade avtryck på flera ställen. På akutmottagningen vid Nyköpings lasarett, som i helgen drabbades av ett fem timmar långt strömavbrott, noterades att det blinkade till i lamporna några gånger och personalen befarade det värsta.

– Men inget strömavbrott och inga patienter som kom in på grund av blixtnedslag, säger Karin Svalgård, verksamhetschef på akutmottagningen.

Vattenfall registrerade ett antal strömavbrott under kvällen och natten.

– Vi hade elva kortare avbrott vid en station i närheten av Minninge på vårt 40-kilovoltsnät. Det rörde sig om kortare strömavbrott som berodde på åskan, säger Katrin Lemming Thulin, presskontakt på Vattenfall.

Strömavbrotten pågick mellan 19 på kvällen fram till 04 på natten – mellan 1 700 och 3 200 av Vattenfalls kunder drabbades i Nyköpings kommun.

Gnesta och Trosa drabbades också med två avbrott mellan klockan 20-21, som mest berördes 166 hushåll.

14 av Vattenfalls kunder utanför Tystberga blev av med strömmen sent på onsdagskvällen och hade inte fått den åter under torsdagseftermiddagen.

– Jag vet inte orsaken bakom det avbrottet, säger Katrin Lemming Thulin.

Så är du säkrare vid åskväder

Undvik att vara den högsta punkten. Så blir du till exempel överraskad av ett kraftigt åskväder på ett fält, ute på sjön eller på ett berg – ta dig därifrån. Hittar du inget lämpligt skydd – försök hitta en svacka i terrängen, gå ner på knä och böj dig framåt med händerna på knäna.

Det är relativt säkert att vara inomhus men undvik kontakt med fast telefoni, värmeelement, elektrisk utrustning och tv med ytterantenn. Undvik även att duscha eller tvätta dig då vattnet kan leda ström vid ett blixtnedslag. Därför är det även bäst att undvika att bada i sjöar.

Att sitta i en bil är ett bra skydd mot blixten.

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om