Granström om ekonomin: "Oroväckande"

Urban Granström hade hoppats att de åtgärder som gjorts under året skulle ha hindrat det ekonomiska blodflödet mer.

Fortsatt hårt jobb gäller med ekonomin i Nyköpings kommun.

Fortsatt hårt jobb gäller med ekonomin i Nyköpings kommun.

Foto: Marcus Langbrandt

Nyköpings kommun2019-10-17 21:15

Nyköpings kommuns delårsrapport och fortsatta prognos pekar på minus 51 miljoner snarare än 68 miljoner plus som budgeterades för hela 2019.

– Det är förstås inget bra. Det är oroväckande, men vi jobbar på och det går åt rätt håll även om det går för sakta, säger kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (S).

Vad tycker du om de åtgärder som hittills gjorts, med om än inte fullständiga med ändå anställningsstopp och inköpsstopp?

– Vi ska se över om vi behöver ha ett hårdare anställningsstopp, men det är trots allt två månader kvar. Det har gett lite effekt, men inte så mycket som det borde göra. Det kanske är det som är svårt att se, vilken effekt åtgärder får som vi faktiskt vidtar. Hittills inte tillräckligt mycket, det kan man ju konstatera.

Du hade trott och hoppats att det skulle ha gett ännu bättre resultat?

– Ja, jag trodde att vi skulle ha kommit längre.

Någon fundering på varför det inte blivit bättre?

– Jag tänker att vi behöver analysera det, det är svårt att ge ett enkelt svar på det. Samtidigt har vi en kommun som växer, fler barn i skolan och fler äldre, det påverkar också. Det är lite gasa och bromsa, det gör läget lite svårt.

Den nye ekonomichefen Jukka Taipale uttalade officiellt att han anser att det på sikt krävs större strukturella förändringar.

– Det kan vara bra att det kommer in någon med nya ögon och ser var vi faktiskt är. Han gör ett bra jobb med det men det handlar om att jobba på och vi är på rätt spår, men det tar lite för lång tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!