Gripenelever anhållna efter Esplanadenbråket

Ytterligare två unga män har frihetsberövats efter den grova misshandeln på Esplanaden i Oxelösund den 8 november. Några av de misstänkta går på Nyköpings gymnasium. En person greps i direkt anslutning till händelsen och är häktad.

Polis har den senaste tiden kallats till Gripenskolan efter bråk mellan elever. Polisen ser nu en koppling till den grova misshandeln i Oxelösund den 8 november.

Polis har den senaste tiden kallats till Gripenskolan efter bråk mellan elever. Polisen ser nu en koppling till den grova misshandeln i Oxelösund den 8 november.

Foto: Magnus Andersson

Nyköping2019-11-14 18:59

Polis har den senaste veckan kallats till Gripenskolan efter anmälningar om bråk. Nu ser polisen en koppling mellan slagsmålen på Gripenskolan i Nyköping och den grova misshandeln i centrala Oxelösund då en 45-årig man blev svårt skuren i benet. 

– Det har inträffat händelser på gymnasiet där de misstänkta i Oxelösundsärendet är involverade på olika sätt. Därför utreder vi ärendena parallellt, säger kommunpolisen Nina Gual.

Misshandeln på Esplanaden uppges ha varit synnerligen rå.

– Som jag förstår det klarade han sig tack vare ett snabbt ingripande, säger Nina Gual. 

Den häktade mannen, född 1995, nekar. Han säger att några andra personer är skyldiga.

På Nyköpings gymnasium beskriver rektor Peter Ekedahl den senaste veckornas oroligheterna som slagsmål.

– Det är grabbar som bråkat. Det har hänt vid två tillfällen och vi har polisanmält händelserna, säger han. 

Personal uppges ha gått emellan för att stoppa slagsmålen på skolan, men ingen ska ha blivit skadad.

Det var under utredningsarbetet som polisen såg sambanden mellan den grova misshandeln i Oxelösund och slagsmålen på Gripenskolan. Nu samarbetar flera aktörer runt händelserna. 

– Det här är unga personer. Nu träffas polisen, skolan, socialtjänsten och kommunens säkerhetsorganisation för att prata om hur vi ska samordna arbetet och hur vi jobbar för att det inte ska bli en utveckling, säger Nina Gual. 

Ett stort antal förhör har genomförts efter storbråket i Oxelösund och förhören fortsätter. 

– Vi är inte klara med kartläggningen av det som hänt på skolan. Ärendena går ihop och flera individer är inblandade på olika sätt. En person kan vara både målsägande och misstänkt, säger Nina Gual.

Nyköpings gymnasium försöker nu tackla situationen och arbetar även med att förhindra nya bråk. 

”Det förebyggande arbetet inriktas på ökad vuxennärvaro av skolans personal i lokalerna på Gripen”, står det i mailet.

– Det finns schismer mellan våra ungdomsgrupperingar som vi tar på allvar. Vi måste göra vad vi kan för att det inte ska eskalera. Vi samarbetar för att undvika att det blir en negativ händelseutveckling som vi inte vill ha. Vi är bekymrade över att det förekommer knivvåld bland våra unga vuxna, säger Nina Gual.

De inblandade ungdomarna kommer från både Oxelösund och Nyköping. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!