Rickie Elimä står på Östra storgatan och tittar på krogarna där han hängde så ofta under gymnasietiden. Han flyttade tillbaka till Nyköping från Stockholm när han skulle börja på fordonsprogrammet på Skavsta. Och om någon tror att det sups mer i Stockholm än i Nyköping så har Rickie en helt annan uppfattning.

– Många tror att det är värre i Stockholm, men det är det fan inte. Krökandet började när jag flyttade hit.

Drygt var tionde vuxen svensk har alkoholvanor som bedöms vara i riskzonen och drygt var tjugonde vuxen man är beroende av alkohol. Rickie var där redan i tonåren. Han började festa ordentligt när han var 14 år. Men när han var 19 år drack han för sista gången.

Artikelbild

När Rickie drack som mest var han otrevlig och saknade respekt för folk i allmänhet, minns han. I dag vill han säga till unga som dricker:– Lägg av. Skaffa en ryggrad. Det är skönt att inte dricka. Det är skitskönt.

[fakta nr="1"]

När han flyttade till Nyköping och kom in i ett nytt sammanhang ville han passa in.Det fanns de som drack, men Rickie ville vara cool genom att vara värre. Under hela gymnasiet drack han intensivt.

– Man tyckte aldrig att man var töntig när man stod där och drack öl. Man var störst, bäst och vackrast.

Kompisar han träffade utanför skolan såg honom sällan nykter. Vissa dagar började han dricka öl redan på morgonen eller förmiddagen.

Artikelbild

– Här har de gjort om massor, kommenterar Rickie när han kikar in till Rockbaren. För några år sedan hängde han ofta på krogarna i kvarteret. Nu går han sällan ut och om han gör det är det kaffe eller coca cola som gäller.

Rickie minns ångesten han vaknade med morgonen efter. Ångesten som kom krypande under dagen är han tänkte tillbaka på kvällen innan. Vad hade han sagt? Vad hade han gjort? Var det någon han behövde ringa till och be om ursäkt?

– Jag blev otrevlig när jag drack. Riktigt jävlig kunde jag bli. Dryg och dum. Det hände att man fick en smäll eller två.

Oftast var det öl, ibland sprit. Spriten gav honom minnesluckor. Då slog det slint i skallen, berättar han.

– Om någon kollade snett på mig när jag hade druckit starksprit, då... Det hände att jag var med i slagsmål några gånger.

Läs också:Anders lyckades vända sitt liv: "Man måste vilja och vara absolut redo"

Han trodde att hans föräldrar inte hade koll på hur mycket han drack, men de visste. I efterhand funderar Rickie på hur många människor han sårade genom sitt beteende. Värst var det för morsan och familjen, tror han.

– Jag betedde mig som ett svin och kunde säga dumma grejer. Jag blev elak och dum.

Det hände att en kompis påpekade att han borde dricka mindre, åtminstone mitt i veckan. Det viftade han bort och blev irriterad för att någon försökte styra över honom.

Lägg av. Skaffa en ryggrad. Det är skönt att inte dricka. Det är skitskönt

Vändningen kom efter gymnasiet. Han jobbade i Åre över vintern med att köra hundspann. Nyåret firade han med en kompis, två flak starköl och en flaska Jäger. Den huvudvärk och den ångesten han vaknade med när han skulle upp och jobba morgonen efter var droppen som fick hans bägare att rinna över. Han sa till sin kompis att han skulle sluta dricka. Och kanske var det lite tack vare att kompisen inte trodde på honom som han verkligen lyckades. För envis är han.

– Jag tänkte att nu jävlar, säger han.

I dag, nästan sju år senare, kommer han inte ens i håg hur öl smakar. Han bor med sin fru och hund i Stavsjö och jobbar som servicetekniker av hydraulmaskiner runt om i landet. Han går sällan ut på krogen. När han gör det dricker han kaffe eller coca cola. I början kunde det vara svårt att låta bli alkoholen, men i dag saknar han den inte alls. Och det bästa med livet utan alkohol är att slippa ångesten dagen efter. Baksmällan fick honom att må psykiskt dåligt.

– Vaknar jag på morgonen i dag så kommer jag i håg allt. Jag kan känna mig nöjd med den jag är i stället för att ha ångest. Och jag kan gå till jobbet utan huvudvärk.

I dag ser han inte en enda fördel med att dricka alkohol. Och han förstår inte hur han hade råd i tonåren. Till dagens ungdomar vill han säga:

– Försök inte att verka tuff genom att dricka alkohol. Försök vara tuff genom att säga nej. Det är inte ett dugg tufft att dricka. Det är tufft att jobba.

Och de ungdomar som skyller på pressen i skolan för att de dricker tycker han är helt fel ute.

– Det är så larvigt. Det blir inte lättare av att dricka direkt.

Hans lärare försökte hjälpa honom, minns han. Likaså familjen. Det fanns ingen annan som borde ha agerat på något annat sätt.

– Det var bara jag som kunde ha gjort något mer annorlunda. Alla har ett val.