På landsvägen mot Vrena varnas det för vildsvin för dem som kommer åkandes bland åkrarna. Det finns flera lantbruk, men är ingen typisk bondebygd. Historiskt var Vrena mer av en fabriksort när Gullfiber-fabriken var verksam.

– Det finns ju lantbruk, men Vrena är egentligen inte typisk landsbygd, det är inte bara jordbrukspolitik som gäller. Egentligen är Vrena en fabriksarbetarsocken, även om det inte finns någon fabrik kvar, säger Birgit Hugsén, ordförande i Vrena Centerkvinnor.

Förr kände alla varandra i Vrena. Många pensionärer bodde här och när fabriken lade ner och butiken stängde fanns det de som misströstade. Centerpartiet har en stark ställning på orten. Inte just för lantbrukspolitiken, utan snarare för att partiet profilerar sig på landsbygdsfrågor generellt, tror Martina Hallström, Centerns gruppledare i Nyköping.

Artikelbild

Anita Blomgren flyttade till Vrena från Stockholm för några år sedan. – Här är lugnare och trevligare. Och skolan är helt toppen.

Men något har hänt. Både i Centerpartiet och den lilla orten i Nyköpings utkant.

– Det har flyttat hit, många barnfamiljer, säger Anita Blomgren som själv är relativt nyinflyttad och tidigare bodde i Segeltorp utanför Stockholm.

– Där byggde de och byggde och byggde. Och allt blev så dyrt, det är mycket lugnare och trevligare här.

Förstagångsväljaren Rasmus Sjöberg, uppvuxen i Vrena, berättar om förändringen från en ort med många pensionärer till en plats med många barnfamiljer. Numera är var femte invånare under 18 år.

Artikelbild

Skorstenen från gamla Gullfiber-fabriken står fortfarande kvar som ett minne från svunna tider när det fanns många arbetstillfällen i Vrena. Men Vrenaborna är driftiga och på senare tid har nya barnfamiljer flyttat in. Här är också det distrikt där Centerpartiet har sin starkaste väljarbas.

– Det är bra för barn, det finns lekplatser i varenda hörn och en väldigt bra skola.

[fakta nr="1"]

Artikelbild

På vissa håll på landsbygden växer missnöjet med politikerna i storstan, något som anses gynna exempelvis Sverigedemokraterna. Och det händer att även Vrenaborna känna sig bortglömda.

– Jo visst kan man göra det ibland, det kan ta hur lång tid som helst att få nytt lysrör till gympasalen till exempel, säger Stefan Lundqvist, Vrenabo och en av nio anställda på det lokala snickeriet.

Artikelbild

Så här röstade väljarna i valdistriktet Vrena 2014.

Men Vrenaborna sitter inte still och är missnöjda. När skolan lades ner startade de en egen friskola. En tid efter att den lokala mataffären stängde öppnades en ny. Här andas optimismen och det finns en tro på framtiden och möjligheten att påverka den.

– Det är bra sammanhållning här. Och vår intresseförening är väldigt driven. Och så har vi friskolan, den växer och växer, säger Birgitta Farneborn.

Artikelbild

– Det är lite bortglömt här ute, men det är en lugn och fin liten ort med mycket vatten, säger Stefan Lundqvist som hämtar sonen Emil på skolan.

[fakta nr="3"]

Samtidigt jobbar Centerpartiet, som generellt är starkare på landsbygden, för att få fler väljare inne i stan. I årets val bor mer än hälften av partiets fullmäktigekandidater inne i Nyköpings tätort. Något som gruppledare Martina Hallström hoppas ska göra skillnad.

Artikelbild

Vrena är en välkomnande och mysig liten by, tycker Luna Larsson som har vuxit upp på orten. Hon och hennes lillebror, Rasmus Sjöberg, som får rösta för första gången i år, tycker att orten har förändrats. – Nu bor det många här som man inte känner till sedan tidigare, säger Rasmus. – Här finns mycket kossor, åkrar och gårdar, Centerpartiet är säkert bra för dem, säger Luna.

– Det är inte utifrån var folk bor som vi har satt listan, men det är bra att den ser ut som den gör. Stan är precis lika viktig som landsbygden.

Om Centerpartiets stöd på landet och i stan förändras vet vi nästa vecka.