Han bor på Arnö, en liten bit från Långsättersskolan, som är det valdistrikt i Nyköping med högsta andelen som gick och röstade i förra valet. Här röstade drygt 92 procent i riksdagsvalet.

– Det här är ett gammalt område och många har bott här i 35-40 år, det kanske har en inverkan, säger Hans Landblad som själv har bott i radhusområdet på Arnö i 35 år.

Marianne Eng har bott i området i 34 år och håller med.

Artikelbild

Jimmy Hellström

– Man trivs bra här. Kanske känner man att politikerna gör något här, man kan prata med dem och det händer saker, säger hon.

Och i området kring Långsätter bor såväl pensionärer som barnfamiljer.

– Det är familjer med bra social bakgrund och ganska goda inkomster, säger Himn Dagemir som också bor här.

Statistiken visar att personer som lever med någon röstar i högre grad än ensamstående, de som arbetar röstar mer än arbetslösa och de som har en utbildning röstar i högre utsträckning än de som saknar högre utbildning. Och med undantag för förstagångsväljarna brukar vi svenskar rösta mer ju äldre vi blir, ända till vi blir 70 år, därefter minskar valdeltagandet.

Artikelbild

Här är området där störst andel av väljarna går och röstar. Området beskrivs som tryggt och trivsamt med många barnfamiljer och pensionärer.

På Arnö, i området kring Långsättersskolan, finns radhus och hyreslägenheter. Medelinkomsten är inte den högsta i kommunen, men området beskrivs som lugnt och tryggt och med få ensamstående. Chamaka Asplund tror också att en hög andel svenska familjer på Långsättersområdet höjer valdeltagandet, något som bekräftas av statistiken.

En känsla av plikt och intresse för politik gör också att många väljer att gå och rösta. Bland personer under 30 år har det visat sig att 87 procent av dem som ofta deltar i politiska diskussioner röstade, medan valdeltagandet bara var 70 procent bland dem som inte deltar i diskussionerna, enligt en undersökning från Statistiska centralbyrån.

Artikelbild

Chamika Asplund

Det som kallas Arnö Långsätter är alltså det valdistrikt där störst andel av de röstberättigade invånarna gick till valurnorna i valet 2014. På andra plats kommer centrala Stigtomta med 91,65 procents valdeltagande, därefter Koppartorp och Bryngelstorp.

Flera Arnöbor som SN talar med nämner förtroendet för politikerna som en avgörande punkt för om man väljer att rösta eller inte.

Artikelbild

Faisal Ali

– Det handlar om att tro på att politikerna håller vad de lovar, säger Jimmy Hellström.

SÅ MÅNGA RÖSTADE I DITT DISTRIKT

Artikelbild

Gatorna som hör till distriktet Arnö Långsätter.

[custom-embed script="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"]

Hittar du inte din ort? Gå in och kolla på Valmyndighetens karta här.

Artikelbild

Sara och Atilla Karadeniz ska rösta i höst.

Vad kan man göra för att få fler att rösta?

Marianne Eng, 78 år, Arnö:

Artikelbild

Himn Dagemir

– Många trivs bra här och man känner att politikerna gör något. Man kan prata med dem och det händer saker. De som inte röstar kanske inte känner till vilka som är deras politiker? Men fler var aktiva i politiken förr, det är svårt att hitta folk som vill ställa upp i dag.

Himn Dagemir, 36, Arnö:

Artikelbild

Adan Addo

– Politikerna borde kanske visa upp sig mer, komma ut och knacka dörr. Man kan inte förlita sig på det digitala och sociala medier, fysiska möten är viktigare. Det här är ett bra område med många barnfamiljer och pensionärer. Social bakgrund och inkomst kan påverka valdeltagandet.

Jimmy Hellström 35 år, Arnö:

Artikelbild

Lukas Heintz

– Man röstar för att man tror att de man röstar på gör skillnad och håller vad de lovar. Om fler ska rösta kanske man ska göra det enklare, digitaliseringen finns överallt annars, det skulle säkert förenkla för en del. Jag ska rösta.

Chamika Asplund, 36, Arnö:

– Jag tror att politikerna borde gå ut mer och möta folk. Om politiken blev personligare skulle folk veta mer vem de röstade på. Om det var en person man röstade på skulle kanske fler rösta i stället för att i dag bara rösta på ett parti. Jag ska rösta i kommunvalet.

... Och här röstas det minst i Nyköping

– Jag vill rösta, men jag vet inte hur, säger Hawa Ali Nuur. Hon bor i västra delen av Brandkärr, det valdistrikt där valdeltagandet är lägst i Nyköping.

– Om politikerna hade kommit hit mer kanske fler skulle rösta. Många är ju lite utanför samhället här och lever i sin egen bubbla, säger Atilla Karadeniz.

Tills nyligen bodde han och familjen i Brandkärr, men har nu flyttat till Isaksdal.

Sara Karadeniz tror att fler skulle rösta om politikerna visade sig mer i utsatta områden som Brandkärr.

– Det skulle göra att området blir mer accepterat, man ska inte svartmåla området utan bjuda in fler och visa de goda sidor som finns, säger hon.

Hawa Ali Nuur känner många som hon tror skulle vara intresserade av att rösta, men säger att det saknas information.

– Det är känslan vi har att vi inte vet någonting. Vi behöver information om hur man röstar och var man röstar. Jag tror att många är intresserade och skulle vilja rösta, säger hon.

Liksom på Arnö lyfts frågan om förtroendet för politikerna.

– Det gäller att politikerna håller sina löften och visar intresse för området, säger Lukas Heintz i Brandkärr.

Vad kan man göra för att få fler att rösta?

Faisal Ali, 27 år, Brandkärr:

– Många här vet inte hur man ska göra för att rösta, de behöver information och hjälp. Många kanske inte är intresserade av politik. Det behövs någon som visar och ger information. Jag kanske ska rösta i höst.

Lukas Heintz, 33 år, Brandkärr:

– Politikerna måste prata om sånt som lockar och visa intresse för de här platserna. Om de visade mer intresse för Brandkärr skulle nog fler här rösta. Men det gäller också att hålla vallöften. Jag ska rösta.

Adan Addo, 80 år, Brandkärr:

– Om det fanns mer information här skulle fler rösta. Vi måste bli en del av samhället här, vi och ni måste ha samma mål. Jag ska rösta.