Valracet är i full gång och på måndagsförmiddagen var det åter dags för Socialdemokraterna att bjuda in till presskonferens. Den här gången presenterades partiets lokala handlingsprogram för kommande mandatperiod och i ett sensommarsoligt Gripsholmsparken hade kommunstyrelsens ordförande, Urban Granström (S) och partikollegan Christina Södling, ordförande för Socialdemokraterna i Nyköping, bullat upp med ett gäng köpebullar, kaffe i ståltermos, samt flirtiga pins med budskapet "I'm Löfven it".

Huvudbudskapet i den nya handlingsplanen är att Nyköping ska fortsätta att växa och utvecklas. Christina Södling inledde även presskonferensen med att understryka att partiet utgår från samma värderingar som partiet alltid stått för.

– Välfärd och trygghet går först och det får vi genom att bygga ett starkare och tryggare Nyköping.

Om Socialdemokraterna vinner valet kommer en ny F-6 skola byggas "någonstans på Öster" för att möta det ökade behovet när stadsdelar som Brandholmen, Stenkulla och Malmbryggshage växer. Stigtomta skola är den modell man vill utgå från när man bygger den nya skolan, men exakt elevantal är ännu inte klart.

Ett nytt äldreboende står också på löfteslistan, liksom ny förskola och en storsatsning på bredbandsutbyggnaden i kommunen. Vidare vill man bygga ett aktivitetshus i Brandkärr och en centralt placerad fritidsgård.

– Fyra år är en lång tid och mycket kan hända. Men det här är vår inriktning. Vi utgår från våra värderingar och vill fortsätta att bygga ett starkt och tryggt Nyköping, säger Urban Granström.

Om satsningarna kan ske utan skattehöjningar kan han dock inte svara på.

– Vi har utrymme för de här investeringarna utan skattehöjningar, med nuvarande statsbidrag. Men med en ny styrande regering vet jag inte.

När det gäller trygghetsfrågorna menar Urban att partiet lyssnat in och tagit del av den upplevda otrygghet som folk anger i trygghetsundersökningar. Trots att brotten inte ökat i enskilda bostadsområden vill man lägga resurser på att få upp trygghetstalen.

– Vi vill samverka med polisen och identifiera vad det är folk upplever otryggt. En åtgärd för att öka tryggheten kan vara kameraövervakning i särskilda områden och platser, säger han.